Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αυγά δεινοσαύρου βρέθηκαν στην Ινδία

21 Οκτωβρίου 2009

Αυγά δεινοσαύρου βρέθηκαν στην Ινδία

eggs1

Οι γεωλόγοι στη νότια Ινδία υποστηρίζουν ότι βρήκαν εκατοντάδες συμπλέγματα αυγών δεινοσαύρων τα οποία πρέπει να είναι περίπου 65 εκατομμυρίων ετών.

Τα αυγά βρέθηκαν εντελώς τυχαία, όταν μία ομάδα επιστημόνων αναζητούσε μια αρχαία κοίτη ποταμού της πολιτείας Tamil Nadu. Καθώς έσκαβαν όλο και πιο βαθιά ανακάλυψαν κάτι που έμοιαζε με απολιθώματα αυγών.

Οι φωτογραφίες και τα δείγματα από τα ευρήματα στάλθηκαν σε διάφορα πανεπιστήμια, που επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυγά δεινοσαύρων.

egg3Η πρώτη σημαντική διαπίστωση όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είναι ότι τα αυγά δεν βρίσκονταν όλα στο ίδιο βάθος, κάτι που σημαίνει ότι οι δεινόσαυροι πήγαιναν να αφήσουν τα αυγά τους στο ίδιο μέρος ξανά και ξανά για χρόνια. Η δεύτερη σημαντική διαπίστωση, είναι ότι πάνω στα απολιθώματα βρέθηκαν υπολείμματα λάβας, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η εξαφάνιση των δεινοσαύρων να οφείλεται σε κάποια έκρηξη ηφαιστείου.

Κάτι άλλο που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι τα αυγά αυτά είναι άγονα. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο γεγονός το προκάλεσε αυτό.

Πιστεύεται ότι τα αυγά που βρέθηκαν ανήκουν σε φυτοφάγο δεινόσαυρο με τέσσερα πόδια και ογκώδες σώμα, μακρύ λαιμό και ουρά, και ένα μικρό κεφάλι με ακόμα πιο μικρό μυαλό.

Τα αυγά αυτά δεν είναι και τα πρώτα που ανακαλύφτηκαν, καθώς ανάλογα ευρήματα έχουν εντοπιστεί από ένα Βρετανό γεωλόγο τη δεκαετία του ‘60, όπως επίσης και τη δεκαετία του ‘90.

ΠΗΓΗ: www.bbc.co.uk