Γενικά Θέματα

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

13 Νοεμβρίου 2009

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

junk foodΗ κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, έχουν προειδοποιήσει οι γιατροί.

Αυτοί που τρώνε τακτικά πλούσια σε λίπη τρόφιμα, μεταποιημένα γεύματα, επιδόρπια και γλυκά έχουν σχεδόν 60 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη από εκείνους που επιλέγουν φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που ερευνά τη σχέση μεταξύ της συνολικής διατροφής και ψυχικής υγείας, αντί για τις επιπτώσεις των μεμονωμένων τροφίμων.

Ο Dr Eric Brunner, ένας από τους ερευνητές από το University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Φαίνεται να υπάρχουν διάφορες πτυχές του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η οποία επίσης επηρεάζει, αλλά φαίνεται ότι η διατροφή έχει έναν αυτόνομο ρόλο.”

Η μελέτη, στην British Journal of Psychiatry, χρησιμοποιεί στοιχεία για 3.486 άνδρες και γυναίκες, δημόσιους υπαλλήλους ηλικίας περίπου 55.

Ο κάθε συμμετέχων ολοκλήρώσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και μια προσωπική εκτίμηση σχετικά με την κατάθλιψη πέντε χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων είχαν 58 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικοί, πέντε χρόνια αργότερα από εκείνα που έτρωγαν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι ερευνητές προτείνουν διάφορους λόγους για την προστατευτική επίδραση της υγιεινής διατροφής.

Πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών στα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν από την κατάθλιψη, όπως και το φυλλικό οξύ που βρέθηκαν στο μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, φακές και τα ρεβίθια.

Το να τρώτε περισσότερα ψάρια μπορεί να είναι προστατευτικό λόγω των υψηλών επιπέδων των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως υποστηρίζεται.

Ωστόσο, είναι δυνατόν το αποτέλεσμα να προέρχεται από τη ολοκληρωμένη διατροφή η οποία έχει πολλές θρεπτικές ουσίες από διαφορετικά είδη τροφίμων και όχι από ένα μόνο θρεπτικό συστατικό.

Ο Dr Brunner, ένας αναγνώστης στην επιδημιολογία στο UCL, δήλωσε ότι το αντίστροφο ήταν επίσης σημαντικό, ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες επιβαρύνουν περισσότερο το σώμα.

Είπε: «Αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε τροφές που κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να ανεβοκατεβαίνουν σαν γιο γιο τότε δεν είναι καλό για τα αιμοφόρα αγγεία σας και είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο.”

Ο Dr Andrew McCulloch, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας, δήλωσε: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα για εκείνους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φρέσκα προϊόντα εύκολα ή ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός από εστιατόρια fast food και takeaways.»

Source: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1224516/How-junk-food-diet-depression.html