Ορθόδοξη πίστη

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πατριάρχη Παύλου – Την Πέμπτη η κηδεία

18 Νοεμβρίου 2009

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πατριάρχη Παύλου – Την Πέμπτη η κηδεία

Στον καθεδρικό ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι εκτίθεται από χθες το απόγευμα, η σορός του Πατριάρχη των Σέρβων, Παύλου, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Έξω από το ναό έχει σχηματιστεί ουρά μερικών χιλιομέτρων από πιστούς, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν. Η προσέλευση του κόσμου δεν διακόπηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πατριάρχη Παύλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και θα ενταφιαστεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, στη μονή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, στο προάστιο Ρακόβιτσα. Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε από σήμερα τριήμερο πένθος.

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας χαρακτήρισε το θάνατο του πατριάρχη Παύλου μεγάλη απώλεια, ενώ το χαρακτήρα και το έργο του εξήραν και ηγέτες γειτονικών χωρών. Θρησκευτικοί ηγέτες άλλων δογμάτων εξέφρασαν, επίσης, τη θλίψη τους για το θάνατο του Πατριάρχη των Σέρβων, επισημαίνοντας ότι σε στιγμές δοκιμασίας για τις ανθρώπινες αξίες, τη δεκαετία του ΄90, δεν παρασύρθηκε από το μίσος και το φανατισμό, διδάσκοντας πάντα την αγάπη και τη συμβίωση των λαών.

Ο Πατριάρχης Παύλος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και είχε χαρακτηριστεί από τον κόσμο ως «ζωντανός άγιος», χάρη της απλοϊκότητας του βίου του και της επιμονής του για την εφαρμογή των διδαχών του Ευαγγελίου στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο Πατριάρχης Παύλος γεννήθηκε το 1914 σε ένα χωριό της Σλαβονίας – σημερινή Κροατία- και σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου και το 1944 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής θρησκευτικών. Το 1946 εκάρη μοναχός και το 1948 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. Το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές τις οποίες ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα. Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη, με μυστική ψηφοφορία, Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη ημέρα ενθρονίστηκε στο καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Πηγή: Greek Insight