Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Υποφέρουν 1 δισεκατομμύριο παιδιά για την επιβίωση τους

21 Νοεμβρίου 2009

Υποφέρουν 1 δισεκατομμύριο παιδιά για την επιβίωση τους

Ενα δισεκατομμύριο είναι τα παιδιά ενός… κατώτερου θεού που στερούνται μία ή και περισσότερες βασικές υπηρεσίες, απαραίτητες για την επιβίωση και ανάπτυξή τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκαν, χθες, ανήμερα της 20ής επετείου από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Την ώρα που η ανθρωπότητα γιόρταζε την επέτειο από την υπογραφή του πρώτου παγκοσμίως νομικά δεσμευτικού κώδικα για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν, τα στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας καταδείκνυαν τις διαστάσεις του προβλήματος.

Φτώχεια

Εν έτει 2009, ένα δισεκατομμύριο παιδιά εξακολουθούν να στερούνται κάποιο από τα βασικά τους δικαιώματα όπως η τροφή, η στέγη ή η στοιχειώδης περίθαλψη, ενώ εκατομμύρια απ αυτά έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με τη φτώχεια και την κακομεταχείριση.

Περίπου 150 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν στον δρόμο, ενώ 500 εκατομμύρια με 1,5 δισεκατομμύριο υφίστανται κακοποίηση από την οικογένειά τους ή το κράτος.

Περίπου 101 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σήμερα στο σχολείο, τα περισσότερα κορίτσια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 22 εκατομμύρια βρέφη δεν προστατεύονται από τις ασθένειες με τακτικούς εμβολιασμούς και καθημερινά 24 χιλιάδες παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, ενώ τέσσερα εκατομμύρια νεογέννητα σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους και 2 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 15 ετών, σε όλο τον κόσμο ζουν με AIDS. Ερευνα της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Εverychild» δείχνει ότι όλο και περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς γονείς ή μακριά από την οικογένειά τους.

Σήμερα, 145 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά από τον έναν ή και τους δύο γονείς τους.

Οπως επισημαίνει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ζουν σε ιδρύματα, πολλά από αυτά επειδή ο γονιός που τους έχει απομείνει, αδυνατεί να τα συντηρήσει.

Εκατόν πενήντα εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών εμπλέκονται στην παιδική εργασία, ενώ 1,2 εκατ. παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης κάθε χρόνο.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπεγράφη το 1989 για να προστατεύσει βασικά δικαιώματα των παιδιών, όπως της ζωής και της εκπαίδευσης και έχει εγκριθεί από 193 χώρες με εξαίρεση τη Σομαλία και τις ΗΠΑ.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=8470839