Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Η Τουρκία για μεγάλα μνημεία να λειτουργούν ως ναοί

25 Νοεμβρίου 2009

Η Τουρκία για μεγάλα μνημεία να λειτουργούν ως ναοί

Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Το Τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού μελετά το ενδεχόμενο να λειτουργούν ως ναοί μεγάλα μνημεία της χριστιανικής παράδοσης της Τουρκίας, όπως ο ναός της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, τουλάχιστον στις μεγάλες γιορτές.
Αυτό επανέλαβε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, στο περιθώριο συζητήσεων που έγιναν στους διαδρόμους της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Σχετικές πληροφορίες είχε δημοσιεύσει πριν από δεκαπέντε ημέρες και ο τουρκικός Τύπος, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.Ο Τούρκος υπουργός μιλούσε ακόμα και για αιτήματα που υπάρχουν από την αρμενική κοινότητα για την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού των Αρμενίων στο Άκνταμαρ, στη λίμνη του Βαν.
Ειδικότερα, μιλώντας στους διαδρόμους της Βουλής, είπε: «Υπάρχει αίτημα για άνοιγμα της εκκλησίας του Άκνταμαρ, η οποία βρίσκεται στη λίμνη Βαν, για σκοπούς λατρείας».
«Εάν οι άνθρωποι θέλουν να πηγαίνουν εκεί, για να εκπληρώνουν θρησκευτικά καθήκοντα, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατόν», φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός που υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο γίνεται και στο ναό του Αγίου Νικολάου στα Μύρα, στη Νότια Τουρκία. «Αυτά γίνονται παντού. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε παρόμοια βήματα», πρόσθεσε.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και την εξαφάνιση από τη Μικρά Ασία των περισσότερων χριστιανικών κοινοτήτων, οι ναοί που έμεναν είτε μετατράπηκαν σε μουσεία αν ήταν ιστορικά κτίρια είτε αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται ως εγκαταλελειμμένοι.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια μεγάλη κίνηση αναστήλωσης πολλών από τους ναούς και περιστασιακής επαναλειτουργίας τους για λόγους λατρευτικούς.
Η κίνηση αυτή, ενώ σε πολλά μέρη της Τουρκίας είναι δημοφιλής μεταξύ του πληθυσμού και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε άλλα μέρη προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εθνικιστικών τμημάτων της κοινής γνώμης.

Πηγή: Ρομφαία