Θεολογία και Ζωή

Ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων οι Ισπανοί

27 Νοεμβρίου 2009

Ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων οι Ισπανοί

Ο ισπανικός νόμος για τις αμβλώσεις ξεπέρασε σήμερα το πρώτο του εμπόδιο για την έγκρισή του από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Το Λαϊκό Κόμμα, κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε καταθέσει τέσσερις προτάσεις με σκοπό να εμποδίσει την έγκριση του νομοσχεδίου για την άμβλωση. Και οι τέσσερις προτάσεις απορρίφθηκαν με 183 ψήφους κατά έναντι 162 υπέρ και άνοιξαν το δρόμο για την έγκριση του νόμου.

Ο νόμος θα επιτρέπει την εκούσια διακοπή της κύησης ή αλλιώς άμβλωσης, έννοιας που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται στην ισπανική νομοθεσία, και θα επιτρέπει στις γυναίκες την έκτρωση για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο από την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο είναι αποτέλεσμα της νομοθεσίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπει τις δωρεάν αμβλώσεις για τις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης και την παράταση αυτής της περιόδου μέχρι και τις 22 εβδομάδες, αν υπάρχει “κίνδυνος για την υγεία της μητέρας” ή “σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο”. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται και σε κοπέλες ηλικίας 16 ετών να προχωρούν σε άμβλωση χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους.

Το νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, που ασκεί ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή στην Ισπανία.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=106037