Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ενιαίο όριο αλκοόλ για όλους τους οδηγούς στην Ευρώπη

27 Νοεμβρίου 2009

Ενιαίο όριο αλκοόλ για όλους τους οδηγούς στην Ευρώπη

«Έθνος» 26/11

40.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους της Ευρώπης. Την ανάγκη εντατικοποίησης της αστυνόμευσης τόνισαν σε ημερίδα οι ομιλητές.

Τη θέσπιση κοινού επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλ στο αίμα, που δεν θα υπερβαίνει τα 0,5 mg/ml σε ολόκληρη την Ευρώπη, εισηγήθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC) Αντόνιο Αβενόσο, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι στην κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται μεγάλο μέρος των τροχαίων δυστυχημάτων, στα οποία χάνουν τη ζωή τους, κατά μέσο όρο, πέντε άνθρωποι κάθε ώρα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να φτάνει περίπου τους 40.000 τον χρόνο στη Γηραιά Ηπειρο.

Σύστημα alcolock

Οπως ανακοινώθηκε, ένας στους τρεις οδηγούς στην Ευρώπη συμφωνεί με την τοποθέτηση συστημάτων alcolock στα οχήματά τους.

Τα εν λόγω συστήματα πραγματοποιούν ουσιαστικά αλκοτέστ στον οδηγό και, αν αυτός βρεθεί να έχει υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια, «κλειδώνει» τη μηχανή του αυτοκινήτου.

Το alcolock εφαρμόζεται ήδη στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Σλοβενίας και του Βελγίου, αλλά και στα σχολικά λεωφορεία της Γαλλίας.

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών συνέδεσε την προσπάθεια περιορισμού των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ με την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, δεδομένου ότι υπάρχουν παραδείγματα χωρών, όπως η Αυστρία που εμφάνισαν μείωση των θανάτων σε ποσοστό 20% με την ενίσχυση των ελέγχων την περίοδο 2005-2006.

Οπως σημείωσε ο ίδιος, σήμερα η κάθε χώρα έχει θεσπίσει τα δικά της όρια στην κατανάλωση αλκοόλ ενώ υπάρχουν και χώρες στις οποίες έχουν θεσπιστεί μηδενικά όρια όπως η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Η Εσθονία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν τοποθετήσει το όριο αλκοόλ στο αίμα στα 0,2 mg/ml, ενώ η Λιθουανία στα 0,4 mg/ml.

Στη χώρα μας, όπως και στην Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία το όριο είναι στα 0,5 mg/ml.

Αιτία το αλκοόλ για το 25% των θανάτων από τροχαίο

Ενας στους τέσσερις θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα, νέων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 29 ετών, σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ από τους ελέγχους της Τροχαίας προκύπτει ότι περίπου 50.000 οδηγοί βρέθηκαν μεθυσμένοι το περασμένο έτος. Στις τραγικές αυτές διαπιστώσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Ο κ. Βούγιας τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των θυμάτων κατά 100 κάθε χρόνο, ενώ ανακοίνωσε και την ανάληψη πρωτοβουλίας για ενεργοποίηση της διυπουργικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

mlilio@pegasus.gr

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8564922