Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τελικά τα μυρμήγκια είναι φιλικά απέναντι στα δέντρα ή όχι;

1 Δεκεμβρίου 2009

Τελικά τα μυρμήγκια είναι φιλικά απέναντι στα δέντρα ή όχι;

Τα μυρμήγκια που κατοικούνε πάνω σε δέντρα ζούνε συνήθως αρμονικά μαζί με τους «οικοδεσπότες» τους. Σύμφωνα όμως με ορισμένες νέες μελέτες που έγιναν και δημοσιεύτηκαν το Νοέμβρη στο έντυπο American Naturalist, φαίνεται ότι τα μυρμήγκια, αν ξεμείνουν από χώρο, μπορούν να γίνουν καταστρεπτικά για τα γειτονικά δέντρα.

Τα μυρμήγκια έχουν εξαιρετικές σχέσεις με αρκετά είδη φυτών αλλά και δέντρων. Προκειμένου να προστατέψουν τα σπίτια τους, τα μικρά αυτά πλάσματα σκοτώνουν οποιαδήποτε άλλο έντομο πλησιάζει την περιοχή γύρω από το φυτό που έχουν επιλέξει για κατοικία τους. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν και το φυτό από επιδρομές άλλων εντόμων που πιθανόν να κατέστρεφαν τους καρπούς ή το φύλλωμα του. Πρόκειται για μια σχέση με αμοιβαία οφέλη αφού τα μυρμήγκια έχουν ένα κατάλληλο μέρος για να ζήσουν και το φυτό έχει την προστασία τους. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Ωστόσο κάνοντας μια σχετική έρευνα στα μυρμήγκια που κατοικούν στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, οι ειδικοί διαπίστωσαν ένα παράδοξο φαινόμενο. Τα έντομα είχαν δημιουργήσει ολόκληρα τούνελ μέσα στους κορμούς των δέντρων όπου κατοικούσαν. Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα σύμφωνα με τα οποίο τα μυρμήγκια προσπάθησαν να δημιουργήσουν επιπλέον χώρο για αυτά, καταστρέφοντας το φυτό που τα φιλοξενούσε.

Η έρευνα αποτελεί το πρώτο ντοκουμέντο σχετικά με τα μυρμήγκια που γεννιούνται πάνω σε δέντρα και έρχεται να διαφωτίσει τη σχέση ανάμεσα στα έντομα αυτά και τα φυτά.

Ο Δαρβίνος υποστήριζε ότι η μερική καταστροφή των δέντρων από τους μικρούς τους κατοίκους είναι μέρος της φυσιολογικής τους ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους επικριτές του, τα μυρμήγκια δεν είναι παρά παράσιτα που ελάχιστη χρησιμότητα έχουν για το ίδιο το δέντρο.

Φαίνεται τελικά πως και οι δύο απόψεις περιλαμβάνουν μια δόση αλήθειας, ενώ η φύση δεν θα πάψει να μας εκπλήσσει ποτέ.

Πηγή: http://www.blueplanet.gr/index.php?ID=VhILOV1imAnM7o22&Rec_ID=919