Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Σερβία κατηγόρησε χθες το Κόσοβο στο Διεθνές Δικαστήριο για διατάραξη της διεθνούς τάξης

3 Δεκεμβρίου 2009

Η Σερβία κατηγόρησε χθες το Κόσοβο στο Διεθνές Δικαστήριο για διατάραξη της διεθνούς τάξης

Η μάχη στο Κόσοβο το 1389

Για διατάραξη της διεθνούς τάξης με την περσινή μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου κατηγόρησε χθες την Πρίστινα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου η Σερβία. Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας στο Δικαστήριο, πρεσβευτής της Σερβίας στο Παρίσι Ντούσαν Μπατάκοβιτς, υποστήριξε ότι η πρώην σερβική επαρχία αποσχίσθηκε παράνομα από τη χώρα, αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την εθνική κυριαρχία, υποσκάπτοντας το διεθνές δίκαιο, ενώ οφείλει τώρα να επανέλθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Αν και η απόφαση των 15 δικαστών δεν είναι δεσμευτική, άλλα κράτη με ανάλογα προβλήματα στο εσωτερικό τους, όπως η Ισπανία με το βασκικό αυτονομιστικό της κίνημα, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες του οργάνου.

«Το Κόσοβο είναι το ιστορικό λίκνο του σερβικού έθνους και αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της εθνικής μας ταυτότητας», είπε ο κ. Μπατάκοβιτς. Στις δηλώσεις αυτές απήντησε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χουσένι, λέγοντας ότι η επανέναρξη συνομιλιών με τη Σερβία για το μέλλον του κρατιδίου είναι «αδιανόητη». Ο κ. Χουσένι αναφέρθηκε στην αγόρευσή του στις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι, για άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας της επαρχίας, αλλά και στη στήριξη που εξασφάλισε το «Σχέδιο Αχτισάαρι» από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη και θα παραμείνει έτσι, όχι μόνο για το Κόσοβο, αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Παρότι η επανέναρξη συνομιλιών είναι αδιανόητη, οι συζητήσεις με τη Σερβία επί πρακτικών ζητημάτων είναι ευπρόσδεκτες. Τέτοιες συνομιλίες, όμως, θα πρέπει να γίνουν επί ίσοις όροις, μεταξύ δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών», είπε ο Κοσοβάρος ΥΠΕΞ.

Το Κόσοβο δεν έχει εξασφαλίσει την αναγνώριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ανάλογη στάση τηρούν και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρωσία και η Κίνα. Συνολικά 63 κράτη αναγνώρισαν το κρατίδιο, ενώ περισσότερα από 100 επιφυλάχθηκαν. Οι εργασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου και θα περιλάβουν καταθέσεις εκπροσώπων 29 κρατών. Η απόφαση του οργάνου θα κοινοποιηθεί σε μερικούς μήνες. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε από αέρος το Κόσοβο για 78 συναπτές ημέρες το 1999, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στις επιχειρήσεις του σερβικού στρατού κατά των Αλβανών ανταρτών. Περισσότεροι από 14.000 άνδρες ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής δύναμης βρίσκονται σήμερα ανεπτυγμένοι στην πρώην σερβική επαρχία, ενώ παρά τη διεθνή βοήθεια, η ανεργία φθάνει το 45% και η πλειοψηφία του πληθυσμού οφείλει την οικονομική της επιβίωση στη διεθνή αρωγή. Παρά την επίφαση ανεξαρτησίας, κάθε απόφαση των τοπικών αρχών του Κοσόβου μπορεί να ακυρωθεί από τον Ολλανδό ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Πιέτερ Φάιθ, που έχει περιγράψει το Κόσοβο ως «κυρίαρχο κράτος σε καθεστώς επιτηρούμενης ανεξαρτησίας».