Ορθόδοξη πίστη

Διαφυλάξτε την καρδία σας

11 Δεκεμβρίου 2009

Διαφυλάξτε την καρδία σας

Συχνά αναλογίζομαι την προειδοποίηση των πατέρων: « διαφυλάξτε την καρδία σας». Μου φαίνεται πολύ φανερό ότι η προδιάθεση της καρδίας μου έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνομαι και αντιδρώ σε οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον μου. Μια αγχώδης καρδία αντιλαμβάνεται οτιδήποτε σαν απειλή, ως μια επικείμενη καταστροφή ή δυστυχία. Μια θυμωμένη καρδία αντιλαμβάνεται το παραμικρό εμπόδιο ως μια μεγάλη πρόκληση. Μια θλιμμένη καρδία δυσκολεύεται να βρει χαρά σε οτιδήποτε γύρω της. Είναι λοιπόν φανερό πως δεν είναι ο κόσμος που μας καταδιώκει ,αλλά οι ίδιες οι καρδίες μας που χρησιμοποιούν τον κόσμο ως όπλο εναντίον μας.

Υπάρχει μια ελληνική λέξη, «φιλότιμο», η οποία όταν χρησιμοποιηθεί πνευματικά, σημαίνει « ανταποκρινόμενη ευχαριστία», μια συναίσθηση βαθειάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για όλα τα δώρα του Θεού. Δεν έχουμε τέτοια λέξη στην Αγγλική γλώσσα. Αλλά είναι μια λέξη που περιγράφει την πιο κατάλληλη και φυσική κατάσταση της καρδίας του ανθρώπου. Το φιλότιμο είναι μια κατάσταση με την οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο εν αληθεία και ανταποκρινόμαστε ανάλογα.

Δεν είναι τυχαίο που η κατάλληλη λέξη για τη Θεία Λειτουργία είναι «Θεία Ευχαριστία»: Άλλη μια Ελληνική λέξη η οποία απλά σημαίνει «δίνω ευχαριστία». Ο Θεός καλεί την Εκκλησία, στην πιο ιερή στιγμή της λατρείας, να σταθεί ενώπιων Του με ευχαριστία- ευλογώντας Τον για τη δημιουργία και την άφατη ευσπλαχνία Του σε μας με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Είναι η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος που μας επανατοποθετεί στη θέση κατά την οποία αληθινά γινόμαστε όπως είχαμε δημιουργηθεί απ αρχής. Ο άνθρωπος είναι ον ευχαριστιακό, αλλιώς θα ζει σε μια διαστροφή που είναι λιγότερο «αληθινά ανθρώπινη».

Το να προσφέρουμε ευχαριστία αποτελεί προστατευτικό τείχος ενάντια στο άγχος. Πώς μπορούμε να φοβηθούμε για κάτι, για το οποίο ευχαριστούμε το Θεό; Η ευχαριστία αποτελεί το λάδι της χαράς που αλείφει και γιατρεύει την λυπημένη καρδία. Η ευχαριστία είναι η σωστή ανάκληση της ανεξέλεγκτης πορείας του θυμού μας.

Διαφυλάξτε την καρδία σας. Μην αφήνετε κάτι να σας υποκλέψει τον ανθρώπινο χαρακτήρα σας. Μην αφήνετε κάτι να καταστρέφει την ειρήνη της καρδίας σας. Με αληθινό φιλότιμο αγαλλιάστε μπροστά στην παρουσία του Θεού.

Μετάφραση Όλγα Κοκκίνου

Πηγή: http://fatherstephen.wordpress.com/