Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δραματικοί τόνοι για την οικονομία

11 Δεκεμβρίου 2009

Δραματικοί τόνοι για την οικονομία

Την πεποίθηση ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια «διάσωσης της χώρας». Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για «πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική».

«Ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παρομοιάζοντας τη σημερινή κατάσταση με εκείνη που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ το 1993, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διαφθορά, ανακοινώνοντας ότι την Πέμπτη θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να προγραμματιστεί συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, Κωνσταντίνος Μπακούρης, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαφάνειας .

Αναφερόμενος στα γεγονότα που προηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Ούτε στη βία καταφεύγουμε, ούτε τη βία ανεχόμαστε», μιλώντας για απομόνωση «όσων είχαν σκοπό να εκμεταλλευτούν το πάθος των νέων». Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα «να εκφράζεται ελεύθερα, να διαδηλώνει χωρίς φόβο και ανομία», σημείωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προστάτευσε το δικαίωμα στην περιουσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύνολό τους.

«Η νέα γενιά παραμένει σήμερα με τεράστια προβλήματα. Το φάσμα της ανεργίας, το δημόσιο που δεν μπορεί να απορροφήσει άλλους, η απαξίωση πτυχίων, η κλιματική αλλαγή, το συνταξιοδοτικό σύστημα που δεν αρκεί για σύνταξη είναι μερικά από αυτά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει στους νέους «φωνή ισχυρή και ελπίδα, σιγουριά για το μέλλον».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να συνδράμουν στην προβολή της θετικής ελληνικής εικόνας στο εξωτερικό.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δήλωσε:

ΝΔ

«Καταλαβαίνω την αγωνία του κ. Παπανδρέου να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές του υποσχέσεις τώρα που αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο την πραγματικότητα. Εκείνο, όμως, που η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν επιτρέπει στον Πρωθυπουργό της χώρας, είναι να παρεκτρέπεται σε ιταμές, άδικες και αστήρικτες επιθέσεις σε βάρος των Κυβερνήσεων της Ν.Δ., αντί να σπεύδει ο ίδιος να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να βγει η χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα από την κρίση.

Οι δυσμενείς αξιολογήσεις των διεθνών οίκων δεν οφείλονται τόσο στη σοβαρή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας όσο στην αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα της Κυβερνήσεως να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο οι παλινωδίες της Κυβέρνησης.

Ως προς τις αστειότητες περί απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας, ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας σε όλα τα εθνικά μας μέτωπα».

ΚΚΕ

«Σε απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγεί ο ‘ευρωμονόδρομος’ που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ισοπεδώνοντας τις λαϊκές κατακτήσεις», συμπεραίνει το ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει μέτρα «που εδώ και καιρό τα έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ, με οδηγό και πάλι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

ΣΥΝ

«Όταν είναι προαποφασισμένες οι πολιτικές που πρόκειται να εφαρμοστούν σε όλους τους κρίσιμους τομείς, οι όποιες πρωτοβουλίες διαλόγου υπονομεύονται και συρρικνώνονται σε απλό επικοινωνιακό τέχνασμα. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο χαρακτήρας αυτών των πολιτικών κινείται σε βαθιά αντικοινωνική και συντηρητική κατεύθυνση, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από το περιεχόμενο του ήδη κατατεθειμένου προϋπολογισμού», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

Πηγή: TVXS