Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ. ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ.

12 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ. ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση στην Πιερία για την τύχη της έκτασης του πρώην Ψυχιατρείου (ΘΨΙΜΠΟ) στην Πέτρα Ολύμπου, που αφού λειτούργησε επί δεκαετίες στην ιστορική Μονή Πέτρας, έκλεισε οριστικά. Έγιναν, όλα αυτά τα χρόνια πολλές προτάσεις σοβαρές και μη, επίσημες ή και ανεπίσημες, αλλά όλες είχαν ένα κοινό γνώρισμα : τον μη σεβασμό του θρησκευτικού αλλά και ιστορικού χαρακτήρα του χώρου……..
Προτάθηκε, για παράδειγμα, να γίνει βάση του Ελληνικού στρατού ακόμα και του ΝΑΤΟ, παραθεριστικό κέντρο της διεθνούς δύναμης Κοσόβου (KFOR)!!!!, φυλακές, πρότυπο σωφρονιστικό ίδρυμα για ψυχοπαθείς εγκληματίες!!!!!(κάτι σαν το άσυλο του Άρκαμ στον Μπατμαν δηλαδή…..), κέντρο ιαματικού τουρισμού, ξενοδοχείο κτλ.
Από την αρχή, όμως, συγκεκριμένο και εύλογο  ήταν το αίτημα, για την  διάσωση της μοναστικής παράδοσης στον χώρο λόγω της ύπαρξης ΓΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ της ιστορικής μονής Πέτρας, η λειτουργία της οποίας διακόπηκε βιαίως το 1925 από την απαλλοτρίωση από την τότε ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ……και αργότερα, το 1970, έγινε ψυχιατρείο, επίσης από ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ……!!!!!
Η ήπια και συναινετική προώθηση του αιτήματος από την τοπική Εκκλησία μάλλον αγνοήθηκε από το επίσημο κράτος, οπότε πρόσφατα αποφασίστηκε μια πιο επίσημη προσπάθεια με σύσταση επιτροπής,   η οποία για υποστήριξη του αιτήματος, θα προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών (καντε κλικ ΕΔΩ για την ανακοίνωση). Αυτή η εύλογη, ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ, διάφανη και δημοκρατική  προσπάθεια, με το που ανακοινώθηκε και πριν καν προλάβει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση, άρχισε να λοιδορείται και να συκοφαντείται από γνωστούς για τα αντεκκλησιαστικά και αντικληρικαλιστικά φρονήματα κύκλους της Πιερίας.
Συγκεκριμένα:
Η εφημερίδα της Κατερίνης «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»,  (www.eptanews.gr), δημοσίευσε πρωτοσέλιδα, άρθρα και σχόλια για το θέμα ΕΔΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :
 Έγιναν πριν γίνει ή ανακοινωθεί κάποια συγκεκριμένη ενέργεια από την Επιτροπή,  πριν καν καθορίσει η Επιτροπή το είδος, το μέγεθος και την αιτιολογία των αιτημάτων της….. Στην ουσία γράφηκαν για προληπτικούς, «κατασταλτικούς» και όχι δημοσιογραφικούς λόγους, καθώς αναφερόμενα τα δημοσιεύματα σε «αντιδράσεις» και «ανησυχία» των κατοίκων του Δήμου Πέτρας σε τόσο πρώιμο στάδιο της υπόθεσης, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ αυτής της τάσης στους δημότες και για το εύρος της, (δηλαδή αν ανησυχούν ολόκληρα χωριά ή  μόνο οι θαμώνες δυο τραπεζιών στο καφενείο…) δεν καταγράφουν τα γεγονότα, ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ  ….. Είναι η ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα  μέθοδος δημοσιογραφίας, όπου ο «δημοσιογράφος» πριν γράψει αυτό που  αυθαίρετα και αναπόδεικτα θέλει να πει, προσθέτει φράσεις, όπως «το ρεπορτάζ δείχνει….», «έγκυρες πηγές βεβαιώνουν…..», «ανάστατη η τοπική κοινωνία παρακολουθεί …..» και άλλα  παρόμοια.
      Ομοίως, η εφημερίδα δεν καταγράφει κάποιες ενέργειες του Δημάρχου Πέτρας, δηλαδή κάποια ανακοίνωση, κάποια δήλωση η συνέντευξη προς τα ΜΜΕ αλλά παρουσιάζει κάποιες δηλώσεις του μάλλον αποκλειστικά προς την εφημερίδα, χωρίς ακριβή τόπο και χρόνο που έγιναν αυτές και τις οποίες πάντως δημοσιεύει χρονικά μετά το πρώτο άρθρο της εφημερίδας, άρα πιθανόν να προκλήθηκαν από αυτό…….. Στην ουσία κρίνουμε πως και εδώ  ΠΡΟΚΑΛΕΙ τις όποιες εξελίξεις…..
        Πολύ περισσότερο, όταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής, είναι ο Αρχιμ. Παύλος Ντούρος, ένας από τους λαμπρότερους Ιερείς του Νομού μας, ο οποίος είναι μέλος μεγάλης και ιστορικής οικογένειας  στον Δήμο Πέτρας με μεγάλη επιρροή και συνεισφορά, (βλ. ΠΑΤΡΙΑ κλικ εδω), ο δε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φέρων το ίδιο επώνυμο, είναι συγγενής του. Άρα σίγουρα ο Δήμαρχος δεν ενημερώθηκε για το θέμα το πρωί της 7-12-2009 και μάλιστα μετ’εμποδίων όπως περιγράφουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα.
      Πέρα από αυτό, η εφημερίδα παρουσιάζει δηλώσεις του Δημάρχου Πέτρας, όπως “οι εκτάσεις δεν παραχωρούνται….” οι εκτάσεις αυτές «άνηκαν και ανήκουν στους δημότες της Πέτρας» και πως γενικά ο ίδιος δεν πρόκειται να συζητήσει επιστροφή των εκτάσεων……..Μα ο αξιότιμος αρθογράφος παραλείπει να τονίσει  ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, καθώς, αφενός όπως είδαμε η επιτροπή δεν πρόλαβε να καθορίσει και να ανακοινώσει τις διεκδικήσεις της, άρα προς τι τόση ένταση,  ενώ σε κάθε περίπτωση όλη η έκταση και τα κτήρια ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και ο Δήμαρχος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ, ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ, Η ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ επί της ουσίας….Εννοείται πως ο τοπικός Δήμος, δικαιούται να εμπλακεί στην συζήτηση, αλλά αφού  οι εκπρόσωποί του λάβουν ΣΟΒΑΡΑ υπ’όψιν τους τις θέσεις ΟΛΩΝ  των δημοτών και όχι των αόρατων και  αορίστως “ανησυχούντων”  των ανωτέρω δημοσιευμάτων……Προκύπτει λοιπόν, και εδώ η παντελής έλλειψη δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας και η προκατάληψη και η μονομέρεια με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα από την εφημερίδα……
Αυτή η θλιβερή διαπίστωση, επαληθεύεται πλήρως, από την πλήρη απουσία των θέσεων της επιτροπής από τα συνεχή δημοσιεύματα της εφημερίδας. Οι 2 συντάκτες της εφημερίδας δεν μπήκαν στον κόπο παρά την πολυήμερη, πρώιμη, ενασχόλησή τους με το θέμα να πάρουν κάποια δήλωση από την επιτροπή, παρόλο που τα μέλη της είναι γνωστά, προβεβλημένα και προσιτά στον καθένα……..Πέρα από αυτήν την παράλειψη αυτονόητης δεοντολογικά ενέργειας, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν και πολύ περισσότερο να δημοσιεύσουν τις ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ θέσεις μελών της επιτροπής βλ. ΕΔΩ και ΕΔΩ…….Αντίθετα με περισσή προθυμία δημοσίευσαν θέσεις κατά της επιτροπής (παραληρηματικού περιεχομένου) Βλ. ΕΔΩ ΕΔΩ και ΕΔΩ, το περιεχόμενο και την αξία των οποίων θα προσεγγίσουμε κατωτέρω.
Ιδιαίτερα διαφωτιστικό για την πραγματική στάση και τα ελατήρια και το πνεύμα της εφημερίδας είναι κα το σχόλιο που γράφηκε από έναν  από τους δυο συντάκτες της, στην στήλη παραπολιτικών και άλλων σχολίων της εφημερίδας, όπου  σχολιάζοντας, με εμφανώς επιτιμητική  διάθεση το επιχείρημα της επιτροπής της Μητρόπολης :«Αφού το ιστορικό Μοναστήρι εστέγασε-από συγκατάβαση της τοπικής Εκκλησίας-επί τόσα έτη τον ανθρώπινο πόνο, είναι τώρα δίκαιον και πρέπον να αποδοθεί και πάλι σ’ Αυτήν για να συνεχίσει ο λαός του Θεού να τιμά εκεί την Παναγιά της Πέτρας», αναφέρει χαρακτηριστικά: “Προφανώς καθόλου δεν της περνά από το μυαλό (σ.σ. της επιτροπής) ότι είναι δίκαιον και πρέπον, αφού εστέγασε επί τόσα έτη τον ανθρώπινο, να στεγάσει κάποτε και την ανθρώπινη χαρά…..”. 
      Δηλαδή για τον συντάκτη του σχολίου, δηλαδή τουλάχιστον για το 1/2 των συντακτών της εφημερίδας, ανθρώπινη χαρά και Εκκλησία είναι έννοιες αντίθετες, ασύμβατες…..Η αξιοποίηση ενός χώρου ως ορθόδοξου Μοναστηριού και η γενικότερη αξιοποίησή του από την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν φέρει χαρά, αλλά πόνο…….   Σε ανθρώπινο επίπεδο η άποψη αυτή που δείχνει βαθιά άγνοια και για την Ορθόδοξη παράδοση και ζωή, αλλά και για τις πραγματικές έννοιες της Χαράς και του Πόνου, μας κάνει να λυπόμαστε για τον συγγραφέα της. Αλλά σαν πολίτες που θέλουμε και απαιτούμε αντικειμενική ενημέρωση που σέβεται έστω κάποιους κανόνες δεοντολογίας μας εξοργίζει καθώς δείχνει προκατάληψη και φανατισμό κατά της Εκκλησίας  σε επίπεδο πεποιθήσεων που δυστυχώς περνάει και στην παρουσίαση των γεγονότων, στο ρεπορτάζ….
      Και αυτό φάνηκε και σε άλλες περιπτώσεις παρουσίασης γεγονότων με εκκλησιαστικό ενδιαφέρον:
Πέρυσι ο Δήμαρχος Λιτοχώρου Τσιφοδήμος, κατεδάφισε υπό αποπεράτωση κτήριο του ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου, ως αυθαίρετο. Η εφημερίδα αυτή, όπως δυστυχώς και άλλα ΜΜΕ παρουσίασαν τελείως μονομερώς τις θέσεις του Δημάρχου που εμφάνισε τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου περίπου ως «γιαγκούλες», χωρίς να κάνουν ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ στις θέσεις του Ενοριακού Συμβουλίου. Αν έκαναν έστω και 10 λεπτά πραγματικού ρεπορταζ θα μάθαιναν πως ο Ναός υποστηρίζει με στοιχεία πως το κτίριο ήταν νόμιμο και σε κάθε περίπτωση η κατεδάφιση έγινε τελείως παράνομα και αυθαίρετα,  και πως ο Δήμαρχος αναζητούνταν για να περάσει αυτόφωρο, αλλά διέφυγε της σύλληψης και τελικά είναι κατηγορούμενος στο ποινικό Δικαστήριο……  Επίσης, κάθε καλοπροαίρετος δημοσιογράφος θα αναρρωτιόταν γιατί από τα χιλιάδες αυθαίρετα της περιοχής, που μένουν ανέγκιχτα επί δεκαετίες και κάποια από τα οποία είναι ακριβώς δίπλα από το κατεδαφισθέν, ο Δήμος επέλεξε να  επεμβεί μόνο σε αυτό; Στοιχειώδες ρεπορτάζ θα έφερνε στο φως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα για την συμμετοχή τοπικών παραγόντων στην λήψη αυτής της απόφασης……….
Η εύνοια που δείχνει η συγκεκριμένη εφημερίδα στον Δήμαρχο και παράγοντες του Λιτοχώρου, αλλά και η αντιεκκλησιαστική της στάση δεν σταματούν εδώ. Τον περασμένο Ιούλιο έγινε το περίφημο « συλλαλητήριο» του Δήμου Λιτοχώρου κατά της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Για λεπτομέρειες διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ ……..Στο ρεπορτάζ  – λίβελο της εφημερίδας οι με το ζόρι 70 κάτοικοι του Λιτόχωρου που συμμετείχαν έγιναν πολλές εκατοντάδες, οι δωδεκαθειστές του ΕΑΡ που είχαν μάλιστα και πανό δεν αναφέρθησαν, οι εξ άλλων Νομών εισαγόμενοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ διέλαθαν της προσοχής του συντάκτη και γενικά το συλαλλητήριο των 100-150 ατόμων, είχε κατ’άυτόν παλλαϊκή ….Λιτοχωρινή συμμετοχή και παλμό…….Ομοίως διέλαθαν της δημοσιογραφικής προσοχής του συντάκτη, οι παράνομες εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ Κατερίνης Λεμονόπουλου, (όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος) που προκάλεσαν τα μετέπειτα επεισόδια, οι ευμεγεθείς «διαδηλωτές» με τα ρόπαλα, η επίθεση που δέχτηκαν μοναχοί, η ρίψη των λειψάνων και της εικόνας  του Αγίου στο χώμα και άλλα πολλά. Ενώ μέσα από τις παρωπίδες που γράφηκε το άρθρο, τα εκατοντάδες κυρίως γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες που παρατάχτηκαν για να προστατέψουν την Μονή, έγιναν μερικοί οπαδοί του Ηγουμενου……η παράκληση στον Άγιο που έψαλαν δεκάδες πιστοί έγινε ψαλμωδία από CD και η ολιγομελής αστυνομική δύναμη έγινε security της Μονής…..και όλα αυτά για να δημιουργηθούν εντυπώσεις εις βάρος της Εκκλησίας. Ποτέ δεν ανακάλεσε τίποτα η εφημερίδα Πολιτεία, ούτε και άλλες τοπικές, από τις ανακρίβειες και τα ψεύδη που δημοσίευσαν.Και φυσικά ποτέ δεν έγινε αναφορά στις σχεδόν 8.000 υπογραφές υποστήριξης της Μονής…….
Ομοίως όσοι πρόλαβαν ήδη να αντιδράσουν με επιστολές κατά της επιτροπής για την Μονή Πέτρας (πρώην Δήμαρχος Λιτοχώρου Κουκουτατσιος, εκπρόσωποι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ βλέπε ΕΔΩ…), αντιδρούν συνεχώς σε οποιαδήποτε ενέργεια της Εκκλησίας και ιερωμένων, με τυφλό φανατισμό. Ιδιαίτερα ο πρώην Δήμαρχος Λιτοχώρου Κουκουτάτσιος, είναι εδώ και χρόνια από τους πρωτεργάτες των αντιδράσεων κατά της Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο. Την εκεί στάση του την δικαιολογεί ως δήθεν εναντίωση προσωπικά στον εκεί Ηγούμενο Μάξιμο και όχι στην Εκκλησία την οποία λέει πως τιμά….
Όμως η στάση του στο θέμα της Μονή Πέτρας αποδείκνύει περίτρανα πως και αυτός εχθρεύεται κάθε ενέργεια και διεκδίκηση της Εκκλησίας, Ενδεικτικό είναι πως όσο ο Μητροπολίτης κ.κ. Αγαθόνικος, καλώς ή κακώς είναι άλλο θέμα, συνέπλεε με τον δήμο Λιτοχώρου κατά του εκεί Μοναστηριού, τύγχανε της πλήρους και επαινετικής αποδοχής από τον Κουκουτάτσιο και τους ομοίους του. Όταν «τόλμησε» να προβάλει τις ως άνω διεκδικήσεις ακόμα και ήπιες στην Μονή Πέτρας, δέχτηκε την αρχικά ήπια «επίπληξη» από τον Κουκουτάτσιο, ο οποίος σύντομα θα σκληρύνει την στάση του αν δεν συμμορφωθεί η τοπική  Εκκλησία και δεν επιστρέψει στον σιωπηλό παθητικό ρόλο που την θέλουν. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το πώς στην επιστολή του προς τον Μητροπολίτη ο Κουκουτάτσιος, (σύνδεσμος εδώ) ενώ είναι κομμουνιστής και “αγωνιστής”, αποδέχεται και επικαλείται ως συνταγματικές ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ…..Επίσης πως αυτός και οι «δημοκράτες» του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχονται την διαδικασία συλλογής υπογραφών, ενώ κατά τα άλλα είναι υπερ του εθελοντισμού και της άμεσης δημοκρατίας…….Τέλος πως έχουν τόση πίστη πως το Ελληνικό Δημόσιο ή πολύ περισσότερο ο τοπικός Δήμος θα προστατέψει αυτές τις εκτάσεις όταν οι ίδιοι πολύ συχνά καταγγέλουν τα σχετικά σκάνδαλα και τις καταπατήσεις των δημόσιων και δημοτικών γαιών…..(βλεπε σημερινό σχετικό άρθρο για τους …….άπειρους καταπατητες της δημοσιας γης)  ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ. Όλα στον βωμό των αντιεκκλησιαστικών τους επιδιώξεων………..  
Είμαστε σίγουροι πως οι αντιδρώντες κατά της επιτροπής της Μητρόπολης θα αυξηθούν και το θέμα θα έχει συνέχεια. Οι κύκλοι αυτοί είναι ολιγάριθμοι αλλά τα μέλη τους είναι θρασύτατα και ιδιαίτερα περήφανα για το παραλήρημά τους.
Όμως, Εκκλησία δεν είναι μόνο τα μέλη του κλήρου, κάποιο ιερατείο και χειραγωγούμενοι ηλικιωμένοι όπως θέλουν να το παρουσιάσουν…..Η Εκκλησία είναι χιλιάδες άνθρωποι, η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού και Πιερικού λαού, άνθρωποι από ποικίλες πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες  και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σε λίγες ημέρες το ημερολόγιο θα δείξει 2010. Οι διχασμοί, οι ιδεολογικές ταμπέλες και αγκυλώσεις  και οι μέθοδοι της λάσπης και της συκοφαντίας έχουν περάσει στο παρελθόν. Κάθε πρακτική που ξεπερνά τα όρια της καλοπροαίρετης κριτικής και των δημοκρατικών θεσμικών διαδικασιών είμαστε σίγουροι πως θα βρει απέναντι της το σύνολο της κοινής γνώμης.
Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε

Πηγή: http://toaftonoito.blogspot.com/2009/12/blog-post_10.html