Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η αντίδραση της Τουρκίας για “σταύρωση” Οικουμενικού

20 Δεκεμβρίου 2009

Η αντίδραση της Τουρκίας για “σταύρωση” Οικουμενικού

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει ό Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία. (βλ. εδώ)

Η δήλωση αυτή λέγεται ότι έγινε στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί απόψε (Κυριακή) το βράδυ.

Στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην αποστροφή περί «εσταυρωμένου», που αποδίδεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ. Νταβούτγλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί « δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.

«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ό Τούρκος υπουργός.

Εν τω μεταξύ από πηγές του Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι τα όσα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχολεία ή τα συμπεράσματα του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που προετοίμασε το πρόγραμμα.

Η δικηγόρος κα Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε η κυρία Χατεμί.

Η δικηγόρος παρατηρεί ωστόσο ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄.

«Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου»; είπε στον τουρκικό τύπο!

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3738&Itemid=2