Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Στο έλεος του χιονιά το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου

23 Δεκεμβρίου 2009

Στο έλεος του χιονιά το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου

Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ αντιμετώπισαν μεγάλες καθυστερήσεις σήμερα, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης στην Ολλανδία. Σε ορισμένες περιοχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo Consult, ανακοίνωσε ότι τέτοια ποσότητα χιονιού έχει να πέσει στην Ολλανδία από το 1979. Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων, καθώς οι σιδηροδρομικές αρχές μείωσαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακύρωσαν εκείνα της ταχείας. Τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, επίσης δεν κυκλοφόρησαν. Κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους καθώς ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των εκδρομέων των Χριστουγέννων. Η αστυνομία προειδοποίησε ότι οι παρακαμπτήριες οδοί δεν θα καθαρίζονται από το χιόνι το ίδιο συχνά με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Αργά την Τρίτη αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις.

Το χιόνι προκάλεσε σήμερα σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις, καθώς έπρεπε να απομακρυνθεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσγείωσης και από τα αεροσκάφη που θα πραγματοποιούσαν δρομολόγια. Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο την Κυριακή έκλεισε για 12 ώρες εξαιτίας χιονοθύελλας, επαναλειτουργεί πλέον παρότι ακόμη δεν έχει καθαριστεί από το χιόνι ένας από τους διαδρόμους προσγείωσής του. Υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 με 10.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο εξαιτίας του χθεσινού προβλήματος. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, κομβικό σημείο για τις πτήσεις στη Γερμανία, όπου συχνά τα αεροσκάφη σχηματίζουν ουρά για να απογειωθούν, ματαιώθηκαν περίπου 40 πτήσεις νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Fraport. Τα συνεργεία καθαρισμού χθες, με εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν μάχη όλο το σαββατοκύριακο για να απομακρύνουν το χιόνι από τους διαδρόμους προσγείωσης, ωστόσο 230 αναχωρήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν.

Κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Ισπανία, κυρίως στις εισόδους προς την πρωτεύουσα Μαδρίτη, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις. Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους. Η χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο δύο διαδρόμων προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας διαχείρισης του αεροδρομίου Aena. Πολλές πτήσεις καθυστέρησαν με διάφορους προορισμούς, μεταξύ των οποίων τη Λισαβόνα και τη βόρεια Ευρώπη. Κάποιες από τις υπερταχείες που συνδέουν τη Μαδρίτη με τη Σεβίλλη, τη Μάλαγα και τη Βαρκελώνη, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe. Στη διάρκεια της νύχτας, στην πόλη Μπούργκος, καταγράφηκαν θερμοκρασίες ακόμη και μείον 17 βαθμοί Κελσίου. Παρότι ο υδράργυρος σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν και σήμερα να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για σήμερα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- χιόνι και πάγο- σε 18 διαμερίσματα ή περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι και τα προάστιά του. Εκτός από τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων Eurostar- κυρίως εξαιτίας της κακοκαιρίας- που συνδέει τη γαλλική πρωτεύουσα με το Λονδίνο, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και τα προάστιά του επηρεάστηκαν σημαντικά εξαιτίας της απεργίας των χειριστών τους, που συνεχίζεται για 12η ημέρα. Επιπλέον, προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλη προαστιακή γραμμή του Παρισιού εξαιτίας του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας της, αργά χθες Κυριακή, από τον οποίο τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι. Το χιόνι επηρέασε σήμερα και τις αεροπορικές μεταφορές καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν περίπου το 20% των προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Την Κυριακή, περίπου το 40% των προγραμματισμένων πτήσεων από το ίδιο αεροδρόμιο ματαιώθηκαν. Στην Ιταλία, έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας. Περισσότερα από 30 δρομολόγια τρένων από και προς το Μιλάνο ματαιώθηκαν, ενώ παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις. Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το σαββατοκύριακο μετακινήθηκε σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας με πυκνό χιόνι να πέφτει κοντά στις πόλεις της Τοσκάνης, Λούκα και Πίζα, προκαλώντας το κλείσιμο πολλών περιφερειακών δρόμων και του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνδέει την περιοχή με τη Φλωρεντία. Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε σήμερα και στην Ουκρανία με αποτέλεσμα δεκάδες τρένα να καθηλωθούν και κεντρικές οδικές αρτηρίες να κλείσουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν τους μείον 18 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν σε ορισμένες περιοχές.

Στην Πολωνία, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του σαββατοκύριακου εξαιτίας του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που έφθαναν τους μείον 20.

Πηγή: Greek Insight