Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Αρχιεπίσκοπος: “Η Εκκλησία έχει προσφέρει όσο κανένας άλλος θεσμός”

27 Δεκεμβρίου 2009

Αρχιεπίσκοπος: “Η Εκκλησία έχει προσφέρει όσο κανένας άλλος θεσμός”

Μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε κάποιο έντυπο, απαντώντας σε θέματα που απασχολούν την νεολαία, για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, για την αποκαθήλωση των συμβόλων καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αν η Εκκλησία είναι κοντά στη νεολαία τόνισε: «Η Εκκλησία προσπαθεί να είναι κοντά στον κάθε άνθρωπο χωρίς να κάνει διακρίσεις στην ηλικία, αλλά φυσικόν είναι να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον νέο άνθρωπο. Πάντοτε η νεότης είναι ένας δύσκολος χώρος και όσοι ασχολούνται με αυτή μας διαβεβαιώνουν ότι η περιοδική η εποχική αντίθεση σε αξίες, σε πρόσωπα και αυθεντίες είναι υγιές στοιχείο».

Στο αν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ο χωρισμός Εκκλησίας και κράτους ήδη έχει γίνει. Λειτουργούν με διακριτούς ρόλους, οι οποίοι χρειάζονται διευκρινίσεις ως προς την αλληλοπεριχώρησή τους».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αποκαθήλωση των συμβόλων, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η υπόθεσις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει τελεσιδικήσει. Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ιταλία, αν γνωρίζω καλά, η παρουσία του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες έχει οριστεί με νόμο. Στην Ελλάδα είναι βίωμα και έχει επικρατήσει εθιμικά».

Ερωτηθείς ότι αρκετές ενορίες τελούν τη Θεία Λειτουργία, αλλά και άλλα μυστήρια της Εκκλησίας στη δημοτική γλώσσα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πρέβεζας, ο Μακαριώτατος τόνισε: « Οπωσδήποτε είναι ένα θέμα που πρέπει η Εκκλησία να το αντιμετωπίσει. Βασική προϋπόθεση της είναι τα θέματα αυτά να απασχολούν την Ιερά Σύνοδο και όχι μεμονωμένες κινήσεις».

Στο ποια είναι σχέση του με την νέα υπουργό Παιδείας και τις αλλαγές που γίνονται στο βιβλίο των Θρησκευτικών, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Όπως πάντα. Η προσπάθεια μας είναι να επιτύχουμε συνεργασία στον καλύτερο βαθμό για να έχουμε ουσιαστικότερο αποτέλεσμα».

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απάντησε και για τα σκάνδαλα ηθικής τάξεως και οικονομικών που κατά καιρούς έχουν ξεσπάσει μέσα στην Εκκλησία, όπως για παράδειγμα η καθαίρεση του Μητροπολίτη Αττικής, εκεί μεταξύ άλλων τόνισε: «Σκάνδαλα κάθε μορφής υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και είναι αποτέλεσμα της αστοχίας του καθενός μας, μέσα στην καθημερινότητα. Το ζητούμενο είναι πότε, πόσο και πως θα περιορίσουμε την παρουσία τέτοιων φαινομένων».

Σε ερώτηση για το ζήτημα της αύξησης της φορολόγησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Όσοι διαβάζουν λίγο Ιστορία και είναι καλοπροαίρετοι θα δουν ότι η Εκκλησία καταβάλει πάντοτε τους θεσπιμένους φόρους και έχει προσφέρει όσο κανένας άλλος θεσμός στο Κράτος και το Έθνος».

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων τόνισε: «Υπάρχουν Χριστούγεννα με Χριστό και Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Η ευχή μου είναι ο καθένας μας να γιορτάσει με Χριστό και όχι με ψεύτικα και υποκριτικά υποκατάστατα.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3844:-q——-q&catid=13