Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΠολυμέσα - Multimedia

Αγρυπνία των Κτιτόρων της Μονής Βατοπαιδίου (με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

5 Ιανουαρίου 2010

Αγρυπνία των Κτιτόρων της Μονής Βατοπαιδίου (με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

Στις 17/30 Δεκεμβρίου 2009 έγινε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αγρυπνία προς τιμή των αγίων κτιτόρων της Μονής, Νικολάου, Αθανασίου και Αντωνίου, όπου χοροστάτησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονή Ζωγράφου, αρχιμ. Αμβρόσιος, ενώ έψαλλαν πατέρες της Ιεράς Μονής Ζωγράφου και ο Γέρων Στέφανος από την Αδελφότητα των Δανιηλαίων.

Σύμφωνα με την παράδοση κτίτορες της ιεράς μονής Βατοπαιδίου θεωρούνται οι από την Αδριανούπολη ευγενείς άρχοντες Αθανάσιος, Νικόλαος και Αντώνιος. Αυτοί ήλθαν στα μέσα του 10ου αιώνος, ενώ κτιζόταν η ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας, πλησίον του κτίτορός της οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ο οποίος και διατύπωσε το τυπικό της νέας μονής, και υπακούοντας στην προτροπή του μεγάλου οσίου «επανίδρυσαν» και ανοικοδόμησαν την ερημωθείσα από τους πειρατές ιερά μονή Βατοπαιδίου. Οι τρεις όσιοι παρουσιάζονται ως πλούσιοι, ως αδελφοί, ως μοναχοί και ως κτίτορες.

Οι όσιοι ήλθαν στον ιερό Άθωνα με σκοπό να κτίσουν μοναστήρι. Η φήμη του οσίου Αθανασίου ήλκυσε αυτούς, όπως και πολλούς άλλους από διάφορα μέρη. Του πρότειναν μάλιστα να μείνουν μαζί του, προσφέροντας και τα 9000 χρυσά νομίσματα που μετέφεραν για τον σκοπό αυτόν Ο όσιος Αθανάσιος όμως τους είπε: «Η μονή αύτη τω βασιλεί Νικηφόρω κτίτορι αυτής ανατέθειται· αλλ’ ει βούλεσθε κτίσαι μονήν, ιδού η μονή του Βατοπεδίου ερείπιον ούσα. Ανακαινίσατε αυτήν και έχετε τον μισθόν εκ Θεού».

Ο τάφος των κτιτόρων βρίσκεται στο δεξιό μέρος του Μεσονυκτικού του Καθολικού της μονής, που το 1992 ανοίχθηκε και βρέθηκαν τα λείψανα των οσίων και ένα μολύβδινο πινακίδιο, στο οποίο ο όσιος Αθανάσιος αναφέρει να μην ταφεί άλλος στον τάφο του, κατά αρχαία συνήθεια.

Ακούστε και μία υπέροχη ερμηνεία του «Η Υπεράρχιος Θεότης», δοξαστικό της Περισσής του Πολυελαίου «Δούλοι Κύριον» του Πέτρου Πελοποννησίου, από τον Γέροντα Στέφανο των Δανιηλαίων, όπως το έψαλλε στην Αγρυπνία.

Iperarhios patir Stefanos