Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Λευκωσία: Απαράδεκτες οι προτάσεις Ταλάτ

11 Ιανουαρίου 2010

Λευκωσία: Απαράδεκτες οι προτάσεις Ταλάτ

Απαράδεκτες κρίνονται από τον πρόεδρο Χριστόφια και τους αρχηγούς των κομμάτων οι προτάσεις Ταλάτ για το κεφάλαιο «διακυβέρνηση – κατανομή εξουσιών».

«Δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση και απέχουν από τα συμφωνηθέντα για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ακόμη ότι θεωρούνται «επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Παρασκευή για να ενημερωθεί για την πρώτη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ, οι οποίες ξεκινούν το πρωί της Δευτέρας.

Στις 18 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνομιλίες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Τη θέση ότι «μόνο αν οι Ελληνοκύπριοι καταλάβουν ότι είμαστε κράτος, θα καταλήξουμε σε συμφωνία στο κυπριακό», προβάλλει με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι τον Απρίλιο νικητής των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα.

Στη συνένετυξή του στην Καθημερινή της Κύπρου, όταν ερωτάται ποια επιλογή προκρίνει μεταξύ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της παραμονής της κατάστασης ως έχει και της συμφωνημένης διχοτόμησης, ο Έρογλου απαντά ευθέως: «Η συμφωνημένη διχοτόμηση είναι η καλύτερη λύση, διότι είναι η πλέον βιώσιμη».

Σε περίπτωση που από τον Απρίλιο θα είναι αυτός διαπραγματευτής στη θέση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ντερβίς Έρογλου δηλώνει ότι θα προσέλθει με τις δικές του θέσεις και ότι από το μέχρι τώρα υλικό των διαπραγματεύσεων θα κρατήσει ό,τι ο ίδιος θα θεωρήσει ως κατάλληλο.

Επίσης, τονίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» του είναι η διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας , η «παρθενογένηση» και η παραμονή όλων των «πολιτογραφημένων» μέχρι τη λύση Τούρκων εκ Τουρκίας.

Πηγή: Nooz.gr