Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Στο έλεος νέων χιονοπτώσεων η Ευρώπη

15 Ιανουαρίου 2010

Στο έλεος νέων χιονοπτώσεων η Ευρώπη

 

Σε χιονόπτωση διαρκείας και ταλαιπωρία χωρίς τέλος για κατοίκους και επισκέπτες εξελίσσεται ο φετινός χειμώνας για πολλά κράτη της βόρειας Ευρώπης. Στη Βρετανία, νέες χιονοπτώσεις προκάλεσαν την Τετάρτη το κλείσιμο πολλών αερολιμένων, σχολείων και επιχειρήσεων. Τουλάχιστον χίλια σχολεία ζήτησαν από μαθητές και καθηγητές να παραμείνουν στις κατοικίες τους, καθώς μεγάλο τμήμα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου παρέλυσε.

«Λουκέτο» σε αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια Γκάτουικ και Λόντον Σίτι, της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως και του Μπέρμιγχαμ, του Κάρντιφ στην Ουαλλία και του Σαουθάμπτον «έβαλαν λουκέτο» λόγω του χιονιού, ενώ το Χίθροου ματαίωσε περισσότερες από 84 πτήσεις, στην πλειονότητά τους προς κοντινούς διεθνείς προορισμούς, όπως και εσωτερικούς.

Το Γιούροσταρ, που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι έχει σχεδόν αποκαταστήσει τη λειτουργία του. Το οδικό δίκτυο έχει μικροπροβλήματα, ενώ οι κάτοικοι αποθαρρύνονται από το να κάνουν χρήση των αυτοκινήτων τους λόγω του πάγου και του χιονιού.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών μέσα από το Παρίσι. Το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ της Πόλης του Φωτός υπολειτουργεί, με το 40% των πτήσεων να έχει ακυρωθεί, ενώ στο Ορλί θα πραγματοποιείται μόνο το 50% των προγραμματισμένων πτήσεων. Κλειστά παραμένουν και πολλά περιφερειακά αεροδρόμια. Tουλάχιστον 58 δήμοι σε βόρεια και κεντρική Γαλλία έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό.

Βελτίωση στη Γερμανία

Στη Γερμανία, αντιθέτως, η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεταβάλει σε καρμανιόλες τους δρόμους. Η ελβετική εταιρεία που διαχειρίζεται το αλάτι απέρριψε τα αιτήματα αγοράς από Γερμανία και Ολλανδία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διατηρήσει ποσότητες για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες.

Στη νότια Ισπανία, η θερμοκρασία ανέβηκε βελτιώνοντας την κατάσταση των συγκοινωνιών, αλλά στην περιοχή επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι και προβλέπονται έντονες χιονοπτώσεις. Τέλος, στη Πορτογαλία, λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων, η στάθμη του νερού στο φράγμα Αλκουέβα έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_14/01/2010_386676