Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Φρένο στις «επενδύσεις» στα Κατεχόμενα!

20 Ιανουαρίου 2010

Φρένο στις «επενδύσεις» στα Κατεχόμενα!

Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε Ελληνοκύπριο που ζητούσε να ακυρωθεί η πώληση της περιουσίας του στη Λάπηθο

Μια απόφαση του βρετανικού εφετείου δεν αλλάζει μόνο τα δεδομένα στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιουσίες των Ελληνοκυπρίων αλλά και το σκηνικό στο κρίσιμο κεφάλαιο του Περιουσιακού των ενδοκυπριακών συνομιλιών. Προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια να επικαλεσθεί την απόφαση του βρετανικού εφετείου, απαιτώντας όχι μόνο την επιστροφή των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων αλλά και θέτοντας θέμα αποζημιώσεων. Το βρετανικό εφετείο εξέδωσε χθες την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του βρετανικού ζεύγους Οραμς, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί από κυπριακό δικαστήριο για παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του κ. Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο της επαρχίας Κερυνείας.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την ελπίδα ότι «η απόφαση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για να επανεξετάσουν τις θέσεις τους εκείνοι που, στις συνομιλίες στην Κύπρο, αμφισβητούν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Πρόκειται επίσης για συντριπτική νομική νίκη έναντι της δικηγόρου κυρίας Σερί Μπουθ Μπλερ, συζύγου του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Τόνι Μπλερ, η οποία υπερασπίστηκε νομικά το ζεύγος Οραμς, αλλά και τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι το 1974 είχαν αρπάξει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων και μάλιστα είχαν αρχίσει να τις εκμεταλλεύονται οικονομικά. Τέλος, η απόφαση αυτή αποθαρρύνει πολλούς ξένους «επενδυτές», κυρίως Βρετανούς (τελευταίως Ισραηλινούς και Ρώσους) στα Κατεχόμενα που επιχειρούν να αγοράσουν παρανόμως και σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα τα οποία ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους.

Σαραντατριάχρονος δικηγόρος, σχετικά άγνωστος, ο οποίος έχει γεννηθεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και έχει σπουδάσει στο Λονδίνο, αντιμετώπισε, επί ίσοις όροις, σε βρετανικό δικαστήριο με πείσμα και νομικά επιχειρήματα την πανίσχυρη, πρώτη (τότε) κυρία της Βρετανίας κυρία Σερί Μπλερ και πέτυχε δικαστική νίκη, για την οποία τα τουρκικά ΜΜΕ αφιερώνουν από χθες δημοσιεύματα στην πρώτη σελίδα.

Ο δικηγόρος του κ. Μ. Αποστολίδη, κ. Κ. Καντούνας, δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση είναι «οριστική και αμετάκλητη, χωρίς περιθώριο έφεσης». Σημειώνεται ότι ούτε το ενδιαφερόμενο ζεύγος Οραμς αλλά ούτε και η κυρία Σερί Μπλερ παρέστησαν στο δικαστήριο κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, παρ΄ ότι η κυρία Μπλερ «πάλεψε» με πάθος την όλη υπόθεση.

Είχε φθάσει στο σημείο να αμφισβητήσει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα του προέδρου του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) κ. Β. Σκουρή. Και τούτο γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ο δικαστής κ. Σκουρής είχε παρασημοφορηθεί από τον (τότε) πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και επειδή 15 ημέρες πριν από τη δίκη είχε δεχθεί κύπριους πολιτικούς παράγοντες στο Λουξεμβούργο.

«Η απόφαση του βρετανικού εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ουσιαστικά, επικυρώνει την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή εκτός από νομική έχει και πολιτική σημασία. Το ζεύγος Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς είχε καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του κ. Μ. Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο. Ο κ. Αποστολίδης είχε υποβάλει αίτηση όπως εγγραφεί σε βρετανικό δικαστήριο η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, που προέβλεπε κατεδάφιση της οικίας του ζεύγους Οραμς επί της περιουσίας του, καταβολή αποζημιώσεων και απόδοση σε αυτόν της περιουσίας του.

Οι δικηγόροι του ζεύγους Οραμς, κυρία Μπλερ και Νίκολας Γκριν, στήριξαν τις προτάσεις τους αφενός στις αρνητικές πολιτικές προεκτάσεις που η έκβαση της υπόθεσης μπορεί να έχει στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ανάμεσα στις δύο κοινότητες και αφετέρου στην αμφισβήτηση αντικειμενικότητας της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οπως είχε διαφανεί, η πλευρά υπεράσπισης των Οραμς θα έπαιζε με πολιτικούς όρους και η ενδεχόμενη απόφαση του εφετείου ίσως, ισχυριζόταν, «θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και τη διαδικασία των ενδοκυπριακών συνομιλιών».

Ευνοϊκή απόφαση και για την υπόθεση Φωκά

Μία άλλη δικαστική απόφαση- για την «υπόθεση Φωκά»- ταράζει τα νερά όσον αφορά τις ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία. Οπως φαίνεται, είναι οριστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους αδελφούς Φωκά δημιουργώντας πλέον νομολογία για όλες τις σχετικές υποθέσεις που αφορούν όλες τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας.

Η Πολυξένη Φωκά-Πιστικά ήταν μοναδική κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας που αποτελούνταν από τρεις πολυώροφες οικοδομές στο Ταξίμ-Πέρα και η οποία είχε δεσμευθεί από το τουρκικό κράτος το 1997 κατ΄ εφαρμογή «μυστικών διαταγμάτων του 1964», όπως τότε της ειπώθηκε. Η Πολυξένη Φωκά απεβίωσε φτωχή το 2000 στο Ιδρυμα Βαλουκλή. Το τουρκικό κράτος δεν επέτρεψε στους αδελφούς της να την κληρονομήσουν και αυτοί προσέφυγαν το 2002 στο ΕΔΑΔ.

Το δικαίωμα της Τουρκίας να ασκήσει έφεση έληξε στις 29.12.2009 χωρίς η Αγκυρα να καταθέσει σχετικό αίτημα, ενώ αν ως τις 29.3.2010 δεν επέλθει φιλικός συμβιβασμός μεταξύ των μερών, τότε το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση που θα αφορά τις οικονομικές αξιώσεις των αδελφών Φωκά που ανέρχονται στα 24 εκατ. ευρώ (αξία ακινήτων, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη).

Η αντίδικος Σερί Μπλερ

ΑΡ/ SΤΕFΑΝ RΟUSSΕΑU «Η κυρία Σερί Μπλερ (φωτογραφία) ήταν μια σπουδαία αντίπαλος. Εξυπνη και δραστήρια.Πραγματικά νιώθω πολύ τυχερός που την επέλεξε ως δικηγόρο το ζεύγος Οραμς» δήλωσε χθες στο «Βήμα» ο νομικός κ. Κωνσταντής Καντούνας, 43 ετών, γεννημένος στην Αμμόχωστο, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σε ηλικία 8 ετών, όταν τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη. Σπούδασε στο Εnglish School της Λευκωσίας και εν συνεχεία Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ειδικά για την κυρία Μπλερ, εξηγεί ότι η συμμετοχή της στην όλη διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί στην υπόθεση δημοσιότητα, να προβληθεί το θέμα σε όλη την Αγγλία και επιπλέον κανείς, όπως λέει, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Οραμς δεν είχαν δίκαιη δίκη.

Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ