Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Περίπου 15 παιδιά έχουν «εξαφανιστεί» από νοσοκομεία της Αϊτής

22 Ιανουαρίου 2010

Περίπου 15 παιδιά έχουν «εξαφανιστεί» από νοσοκομεία της Αϊτής

Περίπου 15 παιδιά έχουν εξαφανιστεί από νοσοκομεία έπειτα από το σεισμό που έπληξε την Αϊτή, ανακοίνωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (Unicef) που προειδοποιεί ότι δίκτυα εμπορίας παιδιών που συνεργάζονται με “την αγορά των υιοθεσιών” ενεργοποιούνται μετά τις καταστροφές.

“Μέχρι στιγμής έχουμε πληροφορίες για περίπου 15 παιδιά που έχουν εξαφανιστεί από νοσοκομεία με ανθρώπους που δεν ήταν μέλη της οικογένειάς τους”, δήλωσε ο Ζαν Λικ Λεγκράν, τοπικός σύμβουλος της Unicef κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

“Το λαθρεμπόριο παιδιών υπήρχε ήδη στην Αϊτή” και πριν από την καταστροφή “και δυστυχώς τα δίκτυα λαθρεμπορίας έχουν διασυνδέσεις με την διαθνή αγορά υιοθεσιών”, εξήγησε.

“Το ίδιο συνέβη και μετά το τσουνάμι: αυτά τα δίκτυα ενεργοποιούνται αμέσως έπειτα από μία καταστροφή και εκμεταλλεύονται την αδυναμία του κράτους, την αδυναμία συντονισμού των αρμοδίων για να απάγουν παιδιά και να τα βγάλουν από τη χώρα”, πρόσθεσε ο Λεγκράν.

Η αμερικανιδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο από τη μεριά της προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφός τους και θα επαναπατρίσουν τους Αϊτινούς που θα επιχειρήσουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, διότι “η χώρα τους, τους έχει ανάγκη για την ανοικοδόμησή της”.

“Ο σεισμός που έπληξε την Αϊτή είναι μία καταστροφή, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μετανάστευση”, δήλωσε η Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Οι Αϊτινοί πρέπει να παραμείνουν στην χώρα τους για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της, διότι όλες οι υποδομές της έχουν καταστραφεί”, συνέχισε η υπουργός.

Την θέση αυτή των ΗΠΑ απέναντι στους Αϊτινούς μετανάστες είχε δηλώσει χθες Πέμπτη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή: Nooz.gr