Πολυμέσα - MultimediaΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Θεοφάνεια στο Βατοπαίδι (με πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

23 Ιανουαρίου 2010

Θεοφάνεια στο Βατοπαίδι (με πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

Είχαμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας ότι φέτος δεν θα λείπαμε από τον εορτασμό των Θεοφανείων στο Βατοπαίδι. Τα προβλήματα της καθημερινότητας πολλά αλλά και η θέληση μας μεγάλη. Άλλωστε είχαμε και «νέους» ανάμεσα μας. Φίλους, που επισκέπτονταν για πρώτη φορά το Όρος. Μεγάλη η εορτή, μεγάλη και η πνευματική ευκαιρία. Βλέπετε, στον χαριτωμένο αυτόν τόπο κάθε εορτή, κάθε συνομιλία, κάθε σύναξη, κάθε εξομολόγηση είναι μια ευκαιρία να προχωρήσεις πνευματικά.

Έτσι λοιπόν, τα βήματα μας (5 προσκυνητές) φτάσανε και πάλι στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Ο καιρός δύσκολος, χειμώνας γαρ. Οι προσκυνητές όμως πάλι πολλοί, 180 στον αριθμό. Άκουσα κάποιον δίπλα μου να λέει : «Τελικά μάλλον διαφήμιση έκαναν στο Μοναστήρι όλοι αυτοί που βάλουν εναντίον του». Δεν μπορέσαμε παρά να χαμογελάσουμε. Η Χάρις πάντα βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Κατόπιν μάθαμε από τον αρχοντάρη ότι το έτος 2009 φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα της Μονής συνολικά 28.000 προσκυνητές!!!

Την Παραμονή (5/18 Ιανουαρίου) η πνευματική προετοιμασία ξεκίνησε το πρωί στις 9:00 με την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών κατά το τυπικό. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η ενάτη Ώρα, στην οποία διαβάζεται από τον Κανονάρχη η λεγόμενη «Φήμη» και κατόπιν ψάλλεται από τη χορωδία το Δοξαστικό.  Στη συνέχεια έγιναν οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου.

Μετά γύρω στις 14:00 ακολούθησε τελετή του Αγιασμού, που έγινε στη Φιάλη έξω από το Καθολικό.

Ο καιρός έγινε σύμμαχος μας και όλοι οι προσκυνητές αξιωθήκαμε «…εμπλησθήναι του αγιασμού (Σου) δια της του ύδατος τούτου μεταλήψεώς τε και ραντισμού».

Βγάζοντας φωτογραφίες με την ευλογία του Γέροντα, μου έκανε εντύπωση ότι παρά τις πολλές ώρες των ακολουθιών (είχε φτάσει αισίως σχεδόν 15:00) οι προσκυνητές χαμογελούσαν. Ένας Ρώσος, κάποιοι Μολδαβοί και ένας Ρουμάνος με πλησίασαν χαμογελαστοί ρωτώντας (πιεστικά) για τις φωτογραφίες. Σκέφτηκα πόση χαρά είναι για έναν Ορθόδοξο να έρχεται στο Περιβόλι και να θέλει διακαώς φωτογραφίες για να θυμάται… Κατόπιν συνεχίσαμε προς τη λιτή τράπεζα.

Περί τις 20:00 πήγαμε στο Συνοδικό της Μονής όπου μας μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ. Μετά την ψυχωφελή συζήτηση έφτασε και η ώρα της αγρυπνίας. Μπαίνοντας στο νάρθηκα, συναντήσαμε τον Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ που πρωτοστάτησε ευλαβικά σε ολόκληρη την ακολουθία. Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα το «μάθημα» της Λιτής που ψάλλανε οι πατέρες.

Οι προσκυνητές μπαινόβγαιναν σιωπηλά για εξομολόγηση μέσα στο σκοτάδι. Δεν μπορώ να περιγράψω την κατάνυξη και την προσήλωση του κόσμου. Πάντα θα με εκπλήσσει το πως οι άνθρωποι μεταλλάσσονται στο Άγιο Όρος. Θυμήθηκα στιγμιαία αυτά που είχα ακούσει μερικές ώρες πριν στη σύναξη: «Οι προσκυνητές στον αγιασμένο αυτό τόπο ωφελούνται μυστηριακά. Μόνο εάν έρθουν και το ζήσουν εδώ, μπορούν να το κατανοήσουν αυτό».

Το πρωί, την ημέρα της εορτής (6/19 Ιανουαρίου) μετά τον Μεγάλο Αγιασμό, ξεκίνησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αργότερα έφτασε η ώρα της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού (κατά μίμηση της πράξης του Κυρίου).

Η λιτανεία έγινε με βασικό συνοδό την εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας, αλλά και τον χορό των Πατέρων της Μονής, τους μοναχούς και τους προσκυνητές. Όλοι κατεβήκαμε στον αρσανά. Κάποιοι γενναίοι βούτηξαν για να ανελκύσουν το Σταυρό ακολουθώντας το έθιμο και πήραν ευλογία από τον επίσκοπο και τον ηγούμενο.

Μετά ακολούθησε εορταστική σύναξη στο Συνοδικό της Μονής με σύντομες ευχές και ομιλίες του Γέροντα και του φιλοξενούμενου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.

Κατόπιν οδηγηθήκαμε με χαρά στην Εορταστική τράπεζα. Γεμάτη ασφυκτικά από χαρούμενα πρόσωπα, χορτασμένα φαίνεται ψυχή τε και σώματι.

Μετά το τέλος της Τράπεζας έγινε Δέηση στο Καθολικό της Μονής, όπου είχαμε την ευτυχή συγκυρία να παρευρεθεί και ο μητροπολίτης Θήρας και Αμοργού κ.κ. Επιφάνιος.

Είχαμε την τύχη να ξανασυναντήσουμε το Γέροντα Εφραίμ και στη βραδινή σύναξη. Μας μίλησε θερμά για το βάπτισμα και την εν Χριστώ ζωή και ομολογώ μπήκαμε όλοι πάλι σε (ωφέλιμες) σκέψεις.

Την επομένη ήρθε η στιγμή να φύγουμε. Ο καιρός πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, οι αγρότες στους δρόμους, τα προβλήματα όλα εκεί. Όμως τι μπορεί να σε αγγίξει όταν έχεις μέσα σου τόσο ωραίες εικόνες μιας ζωντανής παράδοσης και τόση πνευματική τροφή στην ψυχή σου;

Τίποτα!

«…Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις….»·

Μ.Φουστέρης

VatopaidiFriend: Επειδή πολλοί αναγνώστς του ιστολογίου μας ζητήσανε να δημοσιεύσουμε τα ψαλτικά από τους εορτασμούς των Θεοφανείων στο Βατοπαίδι αρχίζουμε από την Ενάτη Ώρα την Παραμονή των Θεοφανείων με την «Φήμη» και το Δοξαστικό. Θα ακολουθήσουν και άλλα…

Ora Enati