Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μείωση μισθών 10% για τους Έλληνες!

27 Ιανουαρίου 2010

Μείωση μισθών 10% για τους Έλληνες!

"ΑΣΤΕΓΟΣ, ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ, ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ. Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΔΩΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑΝ." Αυτό θα το βλέπουμε συχνά από 'δω και πέρα στην Ελλάδα...

Να μειωθούν κατά 10% οι μισθοί σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία λέει εμμέσως η Κομισιόν, σε έκθεση όπου καταγράφει σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στις νότιες χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πραγματική ισοτιμία του ευρώ σ’ αυτές τις χώρες είναι υπερτιμημένη κατά 10%.

Η έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισοτιμία, εκφράζει ανησυχία για το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών μελών που μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

«Οι μεγάλες και επίμονες διαφορές στην ανταγωνιστικότητα σε όλη την Ευρωζώνη αποτελούν σοβαρό παράγοντα ανησυχίας που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ», σημειώνει η έκθεση που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters.

«Συγκεκριμένα, η επιμονή των μεγάλων διασυνοριακών διαφορών θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και απειλούν την συνεκτικότητα της», τονίζει.

Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα φαίνονται για παράδειγμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα είχε έλλειμμα 8,8%, η Ισπανία 5,4% και η Πορτογαλία 10,2%. Αντίθετα η Κύπρος είχε πλεόνασμα 11,6% και η Γερμανία 4%, το Λουξεμβούργο 9,4%, η Ολλανδία 3,1% και η Φινλανδία 1,1%.

Για τους λόγους αυτούς, θεωρεί θεμελιώδους σημασίας τα κράτη μέλη να χαράξουν και να προωθήσουν μία φιλόδοξη πολιτική, η οποία θα στοχεύει στην επιτάχυνση και βελτίωση των ενδογενών μηχανισμών διόρθωσης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαχείριση των διαφορών θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε χώρα, αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να είναι συντονισμένες σε επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αρχές, κυρίως των χωρών που έχουν πρόβλημα, θα πρέπει να φροντίζουν, ώστε να ακολουθούν μία δημοσιονομική πολιτική, που δεν θα επιβραδύνει τις απαιτούμενες διορθώσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: nooz.gr