Ορθόδοξη πίστη

Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει

30 Ιανουαρίου 2010

Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει

Το 1848 ο υλιστής φιλόσοφος Φόϊερμπαχ, θέλοντας να σερβίρει τις αντιθρησκευτικές του ιδέες, δημοσίευσε τα «Μαθήματα περί της ουσίας της θρησκείας». Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, έγραψε και την εξής εξυπνάδα:

«Η ανθρώπινη τροφή είναι η βάση της ανθρώπινης μόρφωσης, του πολιτισμού και του εξευγενισμού του ανθρώπου. Αν θέλετε να καλυτερεύσει ο κόσμος, τότε, αντί να του δίνετε συμβουλές να μην αμαρτάνει, να τον τρέφετε καλλίτερα. Διότι τελικά, ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει».

Έτσι νόμισε ο ταλαίπωρος ο Φόϊερμπαχ ότι … γκρέμισε το οικοδόμημα της «θρησκείας» και ιδιαίτερα του Χριστιανισμού, που φαίνεται … του είχε καθίσει στο στομάχι! Δεν είχε προσέξει ο υλιστής φιλόσοφος, ότι Κάποιος Άλλος, περίπου χίλια οκτακόσια χρόνια νωρίτερα, τον είχε ξεπεράσει σε «υλισμό», λέγοντας: «Όποιος δεν τρώει το Σώμα μου και δεν πίνει το Αίμα μου, δεν έχει μέσα του Αληθινή Ζωή»! Με άλλα λόγια, ο Χριστός είπε: Όποιος δεν συμμετέχει στο ΑΙΣΘΗΤΟ Τραπέζι της Θείας Λειτουργίας, όχι απλώς ΔΕΝ εξευγενίζεται, όχι απλώς ΔΕΝ καλυτερεύει σαν άνθρωπος, αλλά δεν έχει ούτε καν ζωή! Είναι ΝΕΚΡΟΣ! Είναι πεθαμένος

Διότι η Ζωή του κόσμου είναι ο Χριστός!

                                           * * *

Οι Τρεις Ιεράρχες, που γιορτάζουμε σήμερα 30 Ιανουαρίου, έγιναν μέγιστοι ευεργέτες της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα της παιδείας, όχι τόσο γιατί «έπαιζαν στα δάχτυλα» την ελληνική φιλοσοφία, αλλά διότι πρώτα από όλα:

• Κοπίασαν και ίδρωσαν, για να βρουν και να γνωρίσουν τον Χριστό, που είναι η Ζωή του κόσμου.

• Έκαναν πρώτη τους ΛΑΧΤΑΡΑ, το να τρέφονται με το Σώμα Του και με το Αίμα Του μέσα στην Θεία Λειτουργία.

• Αξιώθηκαν να γίνουν ΙΕΡΟΥΡΓΟΙ του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, δηλαδή κληρικοί-αρχιερείς. Και να λειτουργούν, όχι απλώς για τον … εξευγενισμό, αλλά για την ΖΩΗ και την ΣΩΤΗΡΙΑ του κόσμου!

• Κήρυξαν την αλήθεια ότι μέσα στην Εκκλησία, δεν πάμε να σώσουμε μόνο τη «ψυχή» μας, άλλα και το σώμα μας με τη δύναμη της Ανάστασης του Χριστού!

Παράλληλα οι Τρεις Ιεράρχες, ως γνήσιοι εκπρόσωποι του ορθόδοξου «υλισμού», ήξεραν ότι το μυαλό του ανθρώπου είναι ένας νερόμυλος, που δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει! Από εμάς εξαρτάται, τι θα του βάλουμε να αλέσει. Αν του βάλουμε καθαρό σιτάρι θα βγάλει αλεύρι για ψωμί, για να φάμε και να ΖΗΣΟΥ­ΜΕ. Αν του βάλουμε κοπριά, θα βγάλει … μπόχα και δυσωδία θανάτου!

Γι’ αυτό έκαναν κύριο έργο τους αφ’ ενός τη μελέτη του λόγου του Θεού και αφ’ ετέρου την προσευχή. Γέμιζαν πάντοτε το «νερόμυλο» της διάνοιας τους με τα σωτήρια νοήματα των Θείων λόγων.

Έτσι, όχι απλώς οι ίδιοι χόρτασαν την Αληθινή Ζωή, που χαρίζει ο Χριστός, αλλά από τη μια με τα συγγράμματά τους και από την άλλη με τις πρεσβείες τους τρέφουν και στηρίζουν κάθε άνθρωπο που – όπως αυτοί – πεινά για την Όντως Ζωή.

Σήμερα που οι νέοι ιδιαίτερα άνθρωποι «βόσκουν» αχόρταγα μέσα σε κάθε είδους οθόνες, και τα αυτιά τους είναι μόνιμα «στολισμένα» είτε με το blue tooth του κινητού είτε με τα ακουστικά του ΜΡ3, οι έμπειροι «διαιτολόγοι» Τρεις Ιεράρχες φωνάζουν:

-Προσέχετε τι τρώτε! Μη καταβροχθίζετε οτιδήποτε ΕΚΒΡΑΖΟΥΝ οι οθόνες και τα ακουστικά σας! Γίνετε πιό επιλεκτικοί στο φαγητό σας! Επενδύστε χρόνο στην προσευχή και στη μελέτη του λόγου τον Θεού. Αναζητήστε «τροφήν βεβαιούσαν καρδίαν» και όχι τα ξυλοκέρατα της χωρίς Θεό θολοκουλτούρας! Γιατί πράγματι ο Φόϊερμταχ είχε δίκιο: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΕΙ!

 (Αρχιμ. Β.Λ., Λυχνία Νικοπόλεως, Ιανουάριος 2010)