Θεολογία και Ζωή

Ο βίος της Παναγίας για παιδιά

4 Φεβρουαρίου 2010

Ο βίος της Παναγίας για παιδιά

VatopaidiFriend: Δημοσιεύουμε ένα ενημερωτικό κείμενο των εκδόσεων Άμπελος, που μόλις κυκλοφόρησε η πρώτη τους πολύ επιμελημένη έκδοση, «Ο βίος της Παναγίας» .

Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του έργου των κατηχητικών σχολείων της εκκλησίας μας, συγκροτήσαμε πρόσφατα έναν νέο εκδοτικό οίκο επ’ ονόματι Άμπελος.
Η Άμπελος δημιουργήθηκε από νέους και νέες που δραστηριοποιούμαστε εθελοντικά σε έργα νεότητας της ορθόδοξης εκκλησίας, με κίνητρο την αγάπη μας για τους μικρότερους αδελφούς μας και την σταθερή μας επιθυμία να βοηθούμε στο έργο της νεότητας με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.Η πολυετής ενασχόληση των περισσοτέρων από εμάς με τα κατηχητικά σχολεία, μας έχει φέρει αντιμέτωπους πολλές φορές με την αδυναμία αρκετών ιερών ναών όπου διακονούμε, να υποστηρίξουν απόλυτα το τόσο σημαντικό αυτό έργο και οικονομικώς, ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε συνέχεια και τα υλικά αυτά μέσα που χρειάζονται σήμερα, για μια σωστή και οργανωμένη αίθουσα ψυχαγωγίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναλαμβάνουμε μόνοι μας τα έξοδα για τις ανάγκες της κατηχήσεως. Δυστυχώς όμως, επειδή δεν εργάζονται όλοι, η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση του έργου της νεότητας (εκδρομές, αγορά Η/Υ κ.α.) παραμένει επιτακτική.
Η Άμπελος λοιπόν, δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει αυτή την ανάγκη και για το λόγο αυτό θα εκδίδει πολυτελή βιβλία εκκλησιαστικού και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία και θα διατίθενται προς πώληση, κυρίως μέσα από ιερούς ναούς και μοναστήρια, ώστε τα έσοδα από τις πωλήσεις τους να διατίθενται για την ενίσχυση του έργου της νεότητας.
Η πρώτη παραγωγή της Αμπέλου, αποφασίσαμε παραδοσιακά να είναι μια σειρά με βίους Αγίων, η οποία όμως θα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Ο πρώτος τόμος αναφέρεται στον βίο της Παναγίας. Η έκδοση της σειράς είναι πολυτελής σε 4χρωμη εκτύπωση με σκληρή βιβλιοδεσία. Περιέχει ανέκδοτες εικονογραφημένες παραστάσεις από τον βίο της Παναγίας, έργα του καλλιτέχνη Γεράσιμου Κανάκη, καθώς επίσης και τα απολυτίκια, τα κοντάκια και τα μεγαλυνάρια για κάθε μεγάλο γεγονός της ζωής Της. Το κείμενο το έχει γράψει ο π.Νικόλαος Βουρλάκος και το βιβλίο συνοδεύεται από ένα μουσικό CD στο οποίο υπάρχει ηχογραφημένη η διήγηση του κείμενου καθώς επίσης και τα ψαλτικά κομμάτια του παραρτήματος.
Παρακαλούμε την αγάπη σας να στηρίξει αυτή μας την δραστηριότητα, ώστε όλοι μαζί, με προσευχή και αγάπη, να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη νέα αυτή εκδοτική προσπάθεια, με σκοπό την ωφέλεια, και την πνευματική ενίσχυση των νέων των ενοριών μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα εκδοθεί σειρά με βίους Αγίων, αλλά η επιτυχία ή η αποτυχία του εγχειρήματος, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν εξαρτάται από αυτό, αλλά από την αγάπη και το μεράκι με το οποίο θα συμμετέχουμε όλοι εμείς που το επιχειρούμε, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Είμαστε σίγουροι πως η αγάπη σας θα αγκαλιάσει αυτή μας τη διακονία και ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.ambelos.com.gr ή τηλεφωνήστε μας στο 210-9424314.

Διαβάστε ένα δείγμα από το βιβλίο:

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Σε μια μικρή πόλη της Παλαιστίνης, τη Ναζαρέτ, αποφάσισε ο Θεός να ξεκινήσει το σχέδιο της σωτηρίας των ανθρώπων… Παράξενο! Γιατί άραγε δε διάλεξε την πόλη της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας , την Αθήνα, ή την πόλη των πόλεων και των αυτοκρατόρων, τη μεγάλη Ρώμη ή ακόμα αυτές τις πλούσιες και λαμπρές πόλεις της Περσίας, της Ανατολής; Η απάντηση όμως είναι εύκολη∙ το Θεό τον βρίσκεις πάντα στα απλά και ταπεινά, όπως απλή και ταπεινή στην ιστορία είχε παραμείνει η Ναζαρέτ, μέχρι που εγκαταστάθηκε εκεί ο Ιωακείμ και η γυναίκα του, η Άννα. Καταγωγή του Ιωακείμ ήταν η Βηθλεέμ και οι δυο όμως άνηκαν στη φυλή του Ιούδα, στο ένδοξο γένος του Δαυίδ. Παντρεύτηκαν σε μεγάλη ηλικία κατά τα δεδομένα της εποχής τους, 30 χρόνων ο Ιωακείμ και 20 η Άννα. Αγαπημένο ζευγάρι με πίστη στο Θεό, δίκαιους τους ονομάζει μέχρι και σήμερα η εκκλησία μας και τους αναφέρει έτσι σε κάθε λειτουργική της πράξη. Μα και ο Θεός τούς αγάπησε και θέλησε να είναι η αρχή για το σχέδιό Του. Θέλησε όμως να δοκιμάσει αυτή τους την πίστη και αγάπη, γι’ αυτό για 40 χρόνια δεν τους είχε χαρίσει κανένα παιδί… Αυτό βέβαια για τη μικρή κοινωνία της Ναζαρέτ σήμαινε ντροπή και έτσι ο Ιωακείμ και η Άννα, όσο δίκαιοι και καλοί να ήταν, για τους Ναζαρηνούς και γενικότερα για τους Ισραηλίτες θεωρούνταν προσβολή ως άτεκνοι που ήταν και ανάξιοι από το Θεό να μεγαλώσουν παιδιά… Πολλές φορές τους είχαν προσβάλει γι’ αυτή τους την κατάσταση. Όμως εκείνοι πότε τους δεν ενοχλούνταν ούτε με τους ανθρώπους, μα πολύ περισσότερο με το Θεό. Αντίθετα η προσευχή τους, όσο περνούσαν τα χρόνια, δυνάμωνε μαζί με νηστεία και πνευματικό αγώνα. Ήξεραν καλά πως αν το θελήσει ο Θεός μπορεί ακόμα και στα γεράματά τους να τους χαρίσει ένα παιδί, όπως άλλωστε πολλές φορές το έκανε στην ιστορία του Ισραήλ με πρώτο παράδειγμα αυτό του γέροντα Πατριάρχη Αβραάμ.

Πολλοί φορείς στηρίζουν την προσπάθεια της έκδοσης. Το βιβλίο προλογίζει ο π. Γεώργιος Σχοινάς.

Πρόλογος

Σε μια εποχή που μαστίζεται από την αντίληψη ότι πρέπει να δώσουμε μια καλύτερη ζωή στα παιδιά μας και ότι αυτό θα το επιτύχουμε δίνοντάς τους υλικά αγαθά, γνώσεις, πρόσβαση στην σύγχρονη τεχνολογία και καλοπέραση, βλέπει κανείς με πολύ μεγάλη χαρά κάποιουςνα προσπαθούν για τα παιδιά μας με τον σωστό τρόπο. Βλέπει κανείςκάποιους να ξεφεύγουν από την επικρατούσα αντίληψη περί υλικών παροχών προς την ευαίσθητη παιδική ηλικία, και να προσπαθούν ναμορφώσουν το Χριστό στις καρδιές των παιδιών μας. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και αυτή των εκδόσεων Άμπελος, πουξεκινάει με την ζωή της Παναγίας μας μια σειρά βιβλίων για παιδιά και όχι μόνο, που θα προβάλλει τα αιώνια πρότυπα ζωής, δηλαδήτους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας. Μέσα στους βίους αυτούς τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν φίλους τους καιοικείους τους Αγίους μας, τους ήρωες της πίστεώς μας και να εμπνευστούν, ώστε να τους μιμηθούν και να μυσταγωγηθούν όμορφα στο κλίμα του πνευματικού αγώνος και της εν Χριστώ ζωής. Χαιρετίζουμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια και ευχόμαστε η Άμπελος να κάνει πολλές εκδόσεις που θα έχουν ως στόχο την ψυχική και πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας και που θα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια κληρικών, κατηχητών, γονέων, δασκάλων και όσων αγαπούν τα παιδιά. Η προσευχή μας είναι να χαρίζει ο Θεός υγεία, δύναμη και φώτιση σεόλα τα στελέχη της Αμπέλου και πλούσια τη Χάρη Του σε όλα τους τα θεάρεστα έργα.

Με αγάπη Χριστού,

π.Γεώργιος Σχοινάς, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη