Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Περισσότεροι από 200.000 Αϊτινοί έχουν ταφεί

4 Φεβρουαρίου 2010

Περισσότεροι από 200.000 Αϊτινοί έχουν ταφεί

Πάνω από 200 χιλιάδες Αϊτινοί που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου ο οποίος ισοπέδωσε την πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς και άλλες περιοχές της χώρας, έχουν αναγνωριστεί και έχουν ταφεί, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.
Μέχρι χθες επισήμως είχε ανακοινωθεί ότι οι θαμμένοι νεκροί έφταναν τις 17Ο χιλιάδες. Ο κ. Μπελρίβ ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες πολίτες ακρωτηριάστηκαν λόγω του σεισμού, πάνω από 300 χιλιάδες είναι οι σοβαρά τραυματίες, ενώ περισσότερα από 250 χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Οργή για την εγκατάλειψη

Στο μεταξύ σκηνικό έντασης επικρατεί στο κατεστραμμένο Πορτ – Ο – Πρενς, όπου η διεθνής βοήθεια – παρά το μέγεθος της προσφοράς – δεν έχει προσφέρει ανακούφιση στους πληγέντες. Οργισμένες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα, με τους πολίτες να κατηγορούν τον πρόεδρο Πρεβάλ για την κατάσταση.
Οι διαδηλωτές απαιτούν φαγητό, νερό και εργασία, αλλά και να μπορέσουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο. Σύμφωνα με το AFP κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών ακούγονται συχνά ήχοι πυροβολισμών. Εχθρικό είναι το κλίμα από τον κόσμο και κατά των ξένων δημοσιογράφων.
“Αν οι αστυνομικοί μας πυροβολήσουν θα βάλουμε φωτιά” φώναξε ένας διαδηλωτής, ενώ άλλοι καταφέρονταν κατά των ρεπόρτερ που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες, λέγοντας τους ότι είναι ανεπιθύμητοι.
Σημειώνεται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για την Αϊτή που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ έχει ξεπεράσει τα 230 εκατομμύρια δολάρια.

Ρεπορτάζ του Aljazeera

Πηγή:  nooz.gr