Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ανοικτή επιστολή εις τη Βουλή των Ελλήνων

6 Φεβρουαρίου 2010

Ανοικτή επιστολή εις τη Βουλή των Ελλήνων

Σαρακατιανός Πειρασμός .( Τα προβλήματα της Ελλάδος.Το Βατοπαίδι.).

Νομικός δεν είμαι , αλλά ούτε και θεολόγος . Είμαι ένας απλώς προσκυνητής, που επισκέφτηκε τουριστικά την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου , πριν 10 περίπου χρόνια και βίωσα στην 1η , 24ωρη επίσκεψή μου εν αισθήση ,την παρουσία του Θεού χωρίς να προσπαθήσει κανένας να μου μιλήσει σε αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα της παραμονής μου στο Μοναστήρι, ούτε για τον κτιστό , ούτε για τον άκτιστο κόσμο.

Ένοιωσα ,όμως έντονα την ανάγκη να μοιραστώ , με όσους βέβαια , έχουν ώτα…, κάποιες σκέψεις μου σχετικά με την στάση που τηρεί η Ελληνική Πολιτεία, σχετικά με την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, τόσους μήνες μετά την (πολύκροτη υπόθεση) που ταλάνισε (πιστούς) και απίστους και αφού ασφαλώς , ως αναμένετο , ουδέν αξιόποινο δεν κατάφερε να αποδείξει καμιά έρευνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Ολόκληρο το δοξολογεί την γέννηση του Κυρίου και όπως είναι φυσικό οι πιστοί συρρέουν εκεί που τους οδηγεί το αλάθητο ένστικτο και η ορθή κρίση τους, στην εκκλησία. Εκεί θα ακούσουν ένα λόγο αγάπης, παρηγοριάς, και θα βρούνε το κουράγιο να συνεχίσουν τη δύσκολη πορεία τους στη ζωή.

Μέσα σε μια ζωή γεμάτη προβλήματα, πόνο δοκιμασίες. Μια ζωή κόλαση μακριά από τον Αρχηγό της ζωής, τον Χριστό αφού, εντέχνως τα διάφορα σκοτεινά κέντρα αποφάσεων προσπαθούν (μάταια) να δημιουργήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις από το φυσικό κέντρο βάρους(πηγή, άντλησης δυνάμεως), κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Απώτερος σκοπός ,βεβαίως είναι να έχουν τον κάθε άνθρωπο υποχείριο των παθών , των εξαρτήσεων, αλλά κυρίως μακράν, κάθε ηθικού στοιχείου .Δηλαδή να έχουν ανθρώπους (νεκρούς),χωρίς πνευματική ζωή και κοντολογίς άβουλα όντα που να άγονται και να φέρονται σαν ανθρωποειδή ,για την εξυπηρέτηση φυσικά ,αλλότριων ως προς το λόγο της ύπαρξης μας, σκοπών που δεν είναι άλλος ,από την δοξολογία του εν υψίστης Θεού.

Θεωρητικά , είμαστε (τυχεροί) αν και ο όρος κάθε άλλο παρά θεολογικός μπορεί να χαρακτηριστεί , αφού η Θεία Πρόνοια μας έθεσε μέλη μιας σπουδαίας πατρίδος που κύριο γνώρισμά της είναι η Χριστιανική Θρησκεία και που παρά της προσπάθειες μιας μακραίωνης δουλείας να καταπατήσει τα Ιερά και τα Όσια μας , διατηρήθηκε πολεμούμενη , κραταιά , διότι ,( Ζει Κύριος ο Θεός Ημών εις τους αιώνες). Ίδιος ο Κύριος , πάντοτε και ψηλαφητά αποδεικνυόμενος με παρουσίες , Θαύματα , Αγίους , Οσίους, και με μύριες τόσες αποδείξεις…

Η Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου , μέσα στην υπερχιλιετή ιστορία της , πέραν του ρόλου της ,( ως ενσαρκωτρίας της ακραιφνούς αγιοπνευματικής παραδόσεως του ιεροτάτου Άθωνος και φορέως πολιτιστικής κληρονομίας ), τόσο εις το παρελθόν αλλά και σήμερα , παρά τις σύντονες αδίκους επιθέσεις που δέχεται συνεχίζει πολεμούμενη ,να διαδραματίζει τον κύριο λόγο ύπαρξής της (να διδάσκει τον Θείο Λόγο) και να οδηγεί δια του Χριστού, το λαό του Θεού εις την σωτηρία.

18000, προσκυνητές, παρά τις Κασσάνδρες έχουν φιλοξενηθεί, το2009, στο μοναστήρι .Αν αυτοί οι αριθμοί επιχειρηθεί να μεταφραστούν σε μερίδες υλικής τροφής σε συνδυασμό με τους 110 μοναχούς και τους ακόμη περισσότερους εργάτες που σιτίζονται από τη Μονή , είναι άξιο απορίας αφού οι λογαριασμοί της είναι ακόμα πεισματικά κλειστοί, πώς αναμένει το κατά τα άλλα Ορθόδοξο Ελληνικό Κράτος, να επιβιώσει η Ιστορική αυτή Μονή, αλλά κυρίως πώς να ανταποκριθεί στο πνευματικό της έργο. Αυτό που μέχρι πρότινος τιμούσανε γραπτώς , προφορικώς και με δημόσιες ,πάντοτε κινηματογραφούμενες και φωτογραφούμενες αγορεύσεις…

Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή οργανισμός, που τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα ) έχουν ως ιδιοκτήτη το ίδιο το κράτος , δηλαδή το λαό, μεταχειριζόμενη σήμερα ως ιδιώτης που αντιδίκησε με το δημόσιο, ή καλύτερα ως εγκληματίας που φυγάδευσε το δημόσιο χρήμα στην Ελβετία, κινδυνεύει με μαρασμό και απραξία , αφού , για τόσους μήνες πεισματικά οι λογαριασμοί της ,(προϊόντα νομίμων, συναλλαγών) μένουν κλειστοί, χωρίς να έχει προκύψει από τις έρευνες οτιδήποτε, μεμπτό.

Αν προέκυπτε άλλωστε ,επειδή ζούμε σε μια κοινωνία λύκων, να είμαστε σίγουροι , ότι δε θα χαρίζονταν στην Μονή , ούτε Θεοί , ούτε δαίμονες..

Είναι καιρός επιτέλους να σταματήσει αυτή η άδικη και αναίτια αντιμετώπιση της Ιστορικής Μονής του Βατοπαιδίου και η Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει τις περί δικαίου, στοιχειώδεις διατάξεις και να αφήσει, για χάριν πρόσκαιρων και εύηχων κομματικών κορόνων και σκοπιμοτήτων , το Μοναστήρι να συνεχίσει το γνωστό ουσιαστικό έργο του.

Τώρα βεβαία, της Σαρακοστής επικειμένης, ο μισόκαλος δια (αδαών οργάνων ) , συνεχίζει να σκανδαλολογεί και να προβατοποιεί, Ιερά και Όσια με απίστευτη εθελοτυφλοσύνη .Σκοπός να αποπροσανατολιστεί ο λαός. Ο λαός που η ίδια η Ιερά Μεγίστη Μονή , είχε στις αγκάλες της.

Ρωτήστε τους χιλιάδες φοιτητές , τους κρατούμενους, τους εμπερείστατους τις 60 Ιερές Μονές που οφείλουν τη βιωσιμότητα τους στο Βατοπαίδι. Ακόμα τις Μητροπόλεις να σας πουν εάν η Μονή κατά τις επισκέψεις της εκτός Όρους, έπαιρνε έστω και ένα ευρώ στο Όρος ή εάν παραχωρείτο οποιοδήποτε έσοδο σε φιλανθρωπίες.

Εμείς, που ψηλαφήσαμε την σωτηρία μας πνευματικά και οδηγηθήκαμε, ορθοδόξως καθοδηγούμενοι στο δρόμο της αληθείας , πατώντας τα δακρύβρεκτα από τις προσευχές πετρομονοπάτια της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε από το οποιοδήποτε υστέρημά μας, τρόφιμα και ότι άλλο χρειάζεται για να συνεχίσει να ζει και να διακονεί .Η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί και να κωφεύει.. Και όλα αυτά φυσικά εάν τα προβλήματα της Ελλάδος, θα εξακολουθήσουν να είναι τα εξής 1000, .. το Βατοπαίδι..

Αντωνόπουλλος Σεραφείμ

ΠΑΤΡΑ