Πολυμέσα - Multimedia

Πανηγυρική Αγρυπνία για την Παναγία Παραμυθία και τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό (με πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

8 Φεβρουαρίου 2010

Πανηγυρική Αγρυπνία για την Παναγία Παραμυθία και τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό (με πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

Την περασμένη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010 είχαμε την μεγάλη ευλογία να επισκεφτούμε τήν Ι.Μ. Μονή Βατοπαιδίου για την αγρυπνία της εορτής της Παναγίας της Παραμυθίας και του Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού του Νέου Ομολογητού του γνωστού ως Γραικού ο οποίος είναι φωτιστής των Ρώσων (βλ http://www.diakonima.gr/2009/07/25/agios-maximos-o-graikos1/ ).

Στην πανήγυρη αυτή παρέστη και χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Νικόδημος, συνοδευόμενος από πατέρες – ιεροψάλτες της Μονής του, που έψαλλαν στο δεξιό χορό, με προεξάρχοντα τον π. Δαμασκηνό, Γέροντα του Ι. Κελλίου Αγίων Αναργύρων Νέας Σκήτης, μαζί του βρισκόταν και ο υποτακτικός του Ιεροδ. Θεοδόσιος. Στον αριστερό χορό διακόνησαν o ιερομ. Στέφανος Φιλοθεΐτης και πατέρες από την Μονή Καρακάλλου καθώς και ο π. Ιλαρίων Γέροντας του Ι.Κ. Αγίου Χαραλάμπους Ν. Σκήτης. Κατά την διάρκεια της αγρυπνίας κανονάρχησε ο γνωστός π. Παλλάδιος, Γέροντας του Ι.Κ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία, όποτε φυσικά του δοθεί, να πλαισιώσει τις πανηγύρεις του Αγίου Όρους με το διακόνημα/χάρισμά του ως κανονάρχης .

Στις 4 το απόγευμα ξεκίνησε ο Μικρός Εσπερινός, αφού προηγουμένως μεταφέραμε  την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας με λιτανεία, από το ομώνυμο Παρεκκλήσι στον Κυρίως ναό του Καθολικού της Μονής, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου (δηλ. 2 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο, εορτή της Υπαπαντής). Κατά την διάρκεια της λιτανείας, πατέρες της Μονής έψαλλαν τον Παρακλητικό της Κανόνα. Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η παράθεση δείπνου.

Ηταν, ομολογουμένως, διάχυτη η Χάρη της Παναγίας καθ’ όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας την επομένη το πρωί, κατά την οποία οι γλυκύτατες ψαλμωδίες των εμπείρων ψαλτών, ο αρχοντικά αλλά και λιτά συνάμα διακοσμημένος χώρος του Καθολικού και τα ευωδιαστά θυμιάματα υπέβαλλαν μία ατμόσφαιρα απόλυτα κατανυκτική. Αλλά και ο καιρός είχε μία χάρη, χιόνιζε και το είχε στρώσει.

Μετά την Θεία Λειτουργία, έγινε μία μικρή σύναξη στο Συνοδικό της Μονής, όπου ο Καθηγούμενος της Μονής Φιλοθέου εξήρε το νόημα της εορτής και απευθύνθηκε κυρίως στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και της μητρικής προνοίας αυτής. Ο δε Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, γνώστης όντας περισσοτέρων στοιχείων για τον Άγιο Μάξιμο, σχολίασε τον βίο και την προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τόνισε ότι δυστυχώς σε πολύ λίγους είναι γνωστός ο άγιος αυτός.

Τέλος, αναφέρθηκαν και στον Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική. Ο πολιός Γέροντας τυγχάνει παραδελφός του αειμνήστου Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και πνευματικός πατέρας του Καθηγουμένου της Μονής Φιλοθέου Αρχιμ. κ. Νικοδήμου.

Παρετέθη στη συνέχεια γεύμα στην τράπεζα της Μονής, όπου οι ιεροψάλτες έψαλαν το Άξιον Εστί και ευθύς αμέσως τελέστηκε δέηση στο Καθολικό και οι πατέρες έψαλαν πολυχρονισμό προς τον Γέροντα της Μονής Φιλοθέου.

Γ. Κανελλόπουλος

Ακούστε τα «Ανοιξαντάρια» σε ήχο πλ. δ΄ του Θεοδώρου Φωκαέως (+1848), ενώ τον στίχο «Πάντα εν σοφία εποίησας…» του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος έψαλλε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημος.

Anoixandaria – IMMB, 21-1-2010