Ορθόδοξη πίστη

Μαθήματα Ελληνικών στην καρδιά της Πόλης

17 Φεβρουαρίου 2010

Μαθήματα Ελληνικών στην καρδιά της Πόλης

Ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο με εμπνευστή τον γενικό πρόξενο, Βασίλη Μπορνόβα, και ήδη οι μα­­θητές, Ελληνες και Τούρκοι, έχουν φτάσει τους 200

Μαθήματα Ελληνικών με μεγάλη απήχηση πραγματοποιούνται εδώ και έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον γενικό πρόξενο Βασίλη Μπορνόβα και τα μαθήματα γίνονται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην ιστορική γειτονιά του Πέραν, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Μια πρωτοβουλία που δεν έχει δει την ανάλογη στήριξη από την πλευρά της Αθήνας, τη στιγμή που τα αγγλικά διδάσκονται στην Τουρκία εδώ και 50 χρόνια, τα κινεζικά από το 1997, ενώ οι τελευταίες γλώσσες που πήραν έγκριση είναι τα εβραϊκά και τα ολλανδικά.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Το Προξενείο πίστευε ότι θα κάλυπτε τις ανάγκες κυρίως των ομογενών και των μουσουλμάνων που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη. Τα μαθήματα ξεκίνησαν αρχικά με 40 μαθητές, όλοι Ελληνες, σήμερα έχουν φτάσει τους 200 και καθημερινά αυξάνονται.

«Ξεκινήσαμε με μία τάξη. Σιγά σιγά το ενδιαφέρον μεγάλωσε. Και σήμερα έχουμε φτάσει στους 200 μαθητές, με δύο τμήματα στα οποία φοιτούν Ελληνες, Τούρκοι αρμενικής και αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνοι με καταγωγή από τη Θράκη.

Εχουμε έναν σκληρό πυρήνα που αποτελείται από 30 μαθητές, Ελληνόπουλα. Πρόκειται για παιδιά μεικτών οικογενειών, τα οποία φοιτούν σε τουρκικά ιδιωτικά σχολεία αλλά και σε γαλλικά ή γερμανικά σχολεία και έρχονται εδώ για να μάθουν την ελληνική γλώσσα», θα μας πει ο κ. Μπορνόβας.

Τα μαθήματα γίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και διαρκούν 8 ώρες, με ειδικά βιβλία, γραμμένα για αλλόγλωσσους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε δάσκαλοι.

Διδάσκουν εθελοντικά

Οι δύο από αυτούς είναι εξειδικευμένοι στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας. Η μία εκπαιδευτικός έχει διδάξει πολλά χρόνια σε μειονοτικά σχολεία και η άλλη έχει κάνει τουρκικές σπουδές και μεταπτυχιακά τουρκικών σπουδών και μπορεί να διδάξει τουρκόφωνους.

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι από την Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονται στα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και έρχονται εδώ στο Σισμανόγλειο να διδάξουν, εθελοντικά, εκτός ωραρίου σχολείου». Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας δίνει επαγγελματική διέξοδο σε πολλούς Τούρκους απόφοιτους ελληνικών σπουδών από τουρκικά πανεπιστήμια.

«Το ενδιαφέρον συνεχώς μεγαλώνει και αυτό είναι θετικό. Η προσέλευση των Τούρκων είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για νέους, φοιτητές, επιστήμονες, ερευνητές, ηλικίας 20-30 ετών που θέλουν να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα μας και αγαπούν την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μπορνόβας.

Στη φοίτηση των μαθητών δεν υπάρχει χρονικό όριο. «Στόχος μας είναι ως τελειόφοιτοι να πάνε στην Ελλάδα και να πάρουν βεβαίωση από κάποιο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πρωτίστως, όμως, φιλοδοξούμε να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα».

Τα προβλήματα

Ελλείψεις σε δασκάλους και βιβλία

Η πρωτοβουλία του Προξενείου συνάντησε πολλά προβλήματα στο ξεκίνημά της. Υπάρχουν ελλείψεις σε δασκάλους, βιβλία, οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό αλλά και σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η διδασκαλία θα μπορούσε να ενισχυθεί από το ελληνικό κράτος εάν άνοιγαν φροντιστήρια από Ελληνες μετακλητούς εκπαιδευτικούς του υπουργείου Παιδείας. Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 16 μετακλητοί εκπαιδευτικοί.

Εμπόδια από την Τουρκία

«Υπάρχουν νομοθετικά κενά σε σχέση με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία. Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν φροντιστήρια εκμάθησης τουρκικών, εδώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα ιδιωτικά φροντιστήρια εκμάθησης ελληνικών. Δεν επιτρέπεται η διδασκαλία των ελληνικών. Ολα αυτά πρέπει να οργανωθούν σιγά σιγά. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει πείρα πάνω σε αυτό το θέμα, όχι μόνο εδώ, αλλά σε καμία χώρα», τονίζει ο κ. Μπορνόβας.

Σύμφωνα με στοι­χεία του υπουργείου Παιδείας, στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 100 φροντιστήρια τουρκικής γλώσσας, ενώ, με βάση έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την πολυγλωσσία, ποσοστό περίπου 3% δήλωσε ότι μαθαίνει τουρκικά.

ΜATINA ΔΕΜΕΛΗ

Πηγή: http://hellenic-affairs-forum.blogspot.com