Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ολική ανατροπή… 20% κάτω οι συντάξεις !!!

24 Φεβρουαρίου 2010

Ολική ανατροπή… 20% κάτω οι συντάξεις !!!

Πέντε αλλαγές- επί τα χείρω- ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο αρχικό σχέδιό της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η ολική επαναφορά του νόμου Πετραλιά από την 1.1.2011, η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου, η προσθήκη ορίου ηλικίας για την έξοδο με 37 έτη ασφάλισης και οι περιορισμοί στους δικαιούχους της «βασικής- προνοιακής σύνταξης» συνθέτουν τη νέα κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πλαίσιο των αλλαγών που αναμένονται εντός του επομένου μηνός.

Το παζλ του νέου ασφαλιστικού τοπίου άρχισε να διαμορφώνεται μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου, αλλά και από τις προτάσεις των εκπροσώπων του υπουργείου που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό. Η κεντρική φιλοσοφία του νέου συστήματος επικεντρώνεται στη λογική «περισσότερα έτη ασφάλισηςπροκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος μια αξιοπρεπή σύνταξη». Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη δραματική μείωση του ποσού της σύνταξης, γεγονός που θα εξαναγκάζει τους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην εργασία τους.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, αλλά και τις συζητήσεις στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι πέντε αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής:

344 Η βασική σύνταξη θα δίνεται από το 65ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου ανεξαρτήτως του πότε έλαβε την ανταποδοτική σύνταξη. Δηλαδή, κάποιος που συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος θα λάβει τη σύνταξη που αναλογεί στα ένσημα που έχει πληρώσει. Στη συνέχεια και μετά το 65ο έτος της ηλικίας θα αρχίσει να καταβάλλεται το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στη βασική. Η βασική σύνταξη δεν θα δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά θα αφορά μόνο όσους θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη έως 600 ευρώ. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018, ενώ το ποσό θα είναι σταθερό- με τα σημερινά δεδομένα θα φθάνει στα 360 ευρώκαι θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

344 Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Το ύψος της θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις αμοιβές του ασφαλισμένου. Η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι μετά τη συμπλήρωση 32 ετών ασφάλισης. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής έχει προταθεί οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης να κυμαίνονται ως εξής: για τις ηλικίες 18 έως 52 να υπολογίζονται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 έως 62 ετών με συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 έως 68 ετών με συντελεστή 4,5%. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.2018. Ωστόσο προτείνεται να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή, έτσι ώστε αρχικά να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές της τελευταίας δεκαπενταετίας και σταδιακά να «περάσουμε» στο σύνολο του εργασιακού βίου. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μέτρο αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση έως και 20% των σημερινών συντάξεων. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει καταγράψει τις μειώσεις που υπέστησαν οι συντάξεις σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε. Στη Γερμανία υπήρξε μείωση 7%, στην Αυστρία, στην Ιταλία και στη Φινλανδία 18% και στην Πολωνία 20%. Οι μειώσεις των συντάξεων στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά υψηλές λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ του κατώτατου προς τον ανώτατο μισθό που λαμβάνει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

344 Υπό αμφισβήτηση τίθεται και η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 37 έτη ασφάλισης. Το ποσοστό αναπλήρωσης στις περιπτώσεις αυτές δεν πρόκειται να θιγεί, αλλά θεωρείται πιθανό να τεθεί όριο ηλικίας προκειμένου να εξέλθει ο ασφαλισμένος στη σύνταξη.

344 Παγώνουν οι βελτιώσεις στη διαδοχική ασφάλιση. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης- δηλαδή για όσους έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι τελικές συντάξεις είναι χαμηλότερες έως και 30% από όσους έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις και ασφαλίστηκαν μόνο σε ένα Ταμείο. Ωστόσο χθες ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για να διορθωθεί η συγκεκριμένη αδικία». Θα το ξαναδούμε το 2011, αναλόγως με την πορεία των οικονομικών της χώρας, είπε χαρακτηριστικά.

344 Επανέρχεται από 1.1.2011 ο νόμος Πετραλιά, μέτρο που θίγει άμεσα τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Ο νόμος είχε «παγώσει» για το έτος 2010, ενώ ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε χθες ότι θα ισχύσει κανονικά από το 2011. Αμεσα θα θιγούν οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με την προσθήκη ενός έτους, κάθε χρόνο, έως τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας. Επίσης οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά Ταμεία μισθωτών και τα Ταμεία Τύπου από το 2013 θα υποστούν αυξήσεις ορίων ηλικίας ένα έτος κάθε χρόνο ώσπου το όριο να ανέβει σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη. Αύξηση θα επέλθει από το 2013 και σε όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία στην ηλικία των 58 ετών, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τα 60 έτη.

Κώστας Παπαδής

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ