Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πάνω από 700 τα θύματα του σεισμού στη Χιλή

1 Μαρτίου 2010

Πάνω από 700 τα θύματα του σεισμού στη Χιλή

Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση των 8,8 Ρίχτερ, που προκάλεσε πάνω από 700 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Η πρόεδρος της Χιλής εκτίμησε ότι ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ, θα επηρεάσει τις ζωές δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην παγκόσμια ιστορία και τον τέταρτο μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.

Η Μπασελέ δήλωσε επίσης ότι αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την “τεράστια ζημιά” που υπέστη η χώρα. Επεσήμανε ότι έξι περιφέρειες της Χιλής έχουν κηρυχθεί “ζώνες καταστροφής”, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας και πόρων.

Πάνω από 540 νεκροί στο Μαουλέ

Ο υπουργός Άμυνας Φρανσίσκο Βιντάλ δήλωσε ότι το Ναυτικό έκανε λάθος μη προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τσουνάμι. “Ένα τμήμα του Ναυτικού έκανε λάθος χθες μη ανακοινώνοντας το παλιρροϊκό κύμα”, είπε στον Τύπο κάνοντας λόγο για αρχικό “διαγνωστικό λάθος”. Η ορθή εκτίμηση έγινε τελικά και το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε, “βοηθώντας να σωθούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των θυμάτων, 541 άνθρωποι, βρίσκονταν στην παραλιακή πόλη Μαουλέ, τουλάχιστον 300 χλμ. νοτίως του Σαντιάγο, μια παράκτια ζώνη που επλήγη από το τσουνάμι.

“350 νεκροί μόνο στην Κονστιτουσιόν”

Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μόνο στην πόλη Κονστιτουσιόν – που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού – είναι 350. Ο αριθμός αφορά τόσο εκείνους που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν, όσο και εκείνους που σκοτώθηκαν από το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές. Εικόνες στην τηλεόραση από το λιμάνι της Κονστιτουσιόν, σχεδόν 350 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, έδειξαν σπίτια κατεστραμμένα από το σεισμό και το τσουνάμι, μεγάλα αλιευτικά σκάφη να έχουν ανατραπεί στη στεριά και πολλά αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα.

Εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικία 14 ορόφων

Σαράντα οκτώ άνθρωποι στην Κονσεπσιόν παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια πολυκατοικίας 14 ορόφων, που κατέρρευσε. “Πιστεύουμε ότι υπάρχουν 48 άνθρωποι εγκλωβισμένοι ζωντανοί”, δήλωσε ο Ιγνάσιο Καρίζο, υπεύθυνος ομάδας διάσωσης. Οκτώ νεκροί απεγκλωβίστηκαν από την ίδια πολυκατοικία, στην οποία βρίσκονταν πάνω από 100 άνθρωποι την ώρα του σεισμού. Κάποιοι από τους ενοίκους κατάφεραν να βγουν μόνοι τους, ενώ άλλοι διασώθηκαν από τους πυροσβέστες. Ισχυροί μετασεισμοί εκδηλώνονται 24 ώρες μετά την εκδήλωση του κυρίου σεισμού.

Ρεπορτάζ του Associated Press