Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ετοιμάζεται να κατεδαφίσει ορθόδοξο ναό

2 Μαρτίου 2010

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ετοιμάζεται να κατεδαφίσει ορθόδοξο ναό

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι απειλητικές δηλώσεις υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου ότι δίχως εύλογη αιτία πρόκειται να κατεδαφιστεί ο ναός της Αγίας Τριάδος ο οποίος ευρίσκεται στο όρος Ρούμιγια, στα νότια σύνορα της επικράτειας του Μαυροβουνίου και σε υψόμετρο 2000 μ.

Ο προσφάτως ανακαινισμένος ναός της Αγίας Τριάδος.

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της οποίας ανήκει ο επίμαχος ναός, βρίσκεται σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε να ματαιωθεί η κατεδάφιση του μνημείου κάτω από το πρόσχημα του αυθαιρέτου κτίσματος.

Στη σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής σχετικά: «…….τέτοιου είδους πρακτικές αποβαίνουν ακόμα περισσότερο αδιανόητες και ανοημάτιστες όταν μάλιστα ετοιμαζόμαστε ως έθνος αλλά και ως παγκόσμια χριστιανική κοινότητα να πανηγυρίσουμε σε τρία έτη (2013) το ιωβηλαίον του Διατάγματος των Μεδιολάνων (313).

Ο εν λόγω ορθόδοξος ναός ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο και στη συνείδηση του λαού φέρει την ονομασία Εκκλησιά της Ελληνίδας Βασίλισσας, πιθανόν λόγω της οικονομικής συνδρομής κάποιας από τις Βασίλισσες του Βυζαντίου στην ανοικοδόμησή του. Στα 1571 ο ναός καταστρέφεται από τους Τούρκους.

Κατά την λαϊκή παράδοση, την ημέρα της Πεντηκοστής κάθε έτους οι πιστοί ανέβαιναν πεζή με τα λάβαρα, τους ιερείς και ενίοτε τον επίσκοπο στο ύψος των 2000 μ. όπου ετελείτο η Θεία Λειτουργία.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, αναπόσπαστο μέρος της τοπικής παράδοσης που συνδέεται με τον εν λόγω ιστορικό ναό αποτελεί η μεταφορά του τιμίου Σταυρού του αγίου Ιωάννου Βλαδιμήρου, ο οποίος Σταυρός φυλάσσεται μέχρι σήμερα από μια ορθόδοξη οικογένεια στη πόλη του Μπαρ, στα Αδριατικά παράλια.

Κατά τη λιτάνευση του Σταυρού αυτού και ενόσω οι Ορθόδοξοι ψάλλουν το Κύριε ελέησον, συμμετέχουν μέχρι σήμερα και μωαμεθανοί μα και Καθολικοί οι οποίοι σέβονται το ιερό Σύμβολο.

Η Ορθόδοξος Μητρόπολη Μαυροβουνίου κατόρθωσε δια της ευλογίας και του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κ. Παύλου, να επαναφέρει από τετραετίας το ναό της Αγίας Τριάδος σε λειτουργική χρήση, ώστε σήμερα ο ναός αυτός να αποτελεί ένα πραγματικό μαργαριτάρι κάτω από τα νέφη του ουρανού.

Κατά την παρούσα συγκυρία θα ήταν σοβαρά παράλειψις να μην αναφερθεί το άξιον λόγου γεγονός ότι αυτό το ορθόδοξο ιερό τέμενος απολαμβάνει ιδιαιτέρας τιμής και σεβασμού όχι μόνον από τους Ορθοδόξους αλλά και από τους πιστούς της μωαμεθανικής θρησκείας μα και της Ρ/Καθολικής πίστεως.

Την ώρα λοιπόν που αλλόθρησκοι και αλλόδοξοι επιδεικνύουν τέτοιο σεβασμό, εμφανίζεται μερίδα της πολιτικής εξουσίας του Μαυροβουνίου (το οποίο θέλει να αυτοπροβάλλεται ως ευρω – προσανατολιζόμενο και ανεκτικό) για την οποία το μνημείο αυτό φαίνεται να αποτελεί αφορμή και ευκαιρία για διώξεις και κατεδαφίσεις των ορθοδόξων ναών στο Μαυροβούνιο.

Η κατάσταση αποβαίνει ακόμα πιο ανησυχητική αν αναλογιστεί κανείς ότι παρήλθαν οι εποχές του τουρκικού ζυγού και των χιτλερικών εγκλημάτων και ευρισκόμαστε στην εποχή της Ε.Ε. όπου μνημεία της βυζαντινής κληρονομιάς δικαιούνται των άφθονων μέσων προς ανακαίνιση και συντήρηση.

Την εποχή λοιπόν αυτή εμείς στο Μαυροβούνιο δικαιούμαστε μονάχα να φοβούμεθα αναμένοντες τη στιγμή κατά την οποίαν κάποιος πολιτικός θα θυμηθεί να κατεδαφίση έναν ακόμη ορθόδοξο ναό.

Όλα αυτά, από πολιτικούς οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως ευρωπαϊστές ενώ πράττουν τα ακριβώς αντίθετα αποσκοπώντας στη καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομίας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούν και οι ορθόδοξοι ναοί μας.

Η άδεια που με θρασύτητα απαιτούν για την ανακαίνιση του εν λόγω ναού σε υψόμετρο 2000 μ. δεν έχει ουδέποτε ζητηθεί σε αντίστοιχη περίπτωση από το ίδιο πολιτικό καθεστώς για την ανοικοδόμηση τζαμιού στο κέντρο της πόλεως του Μπαρ, ενώ έχουν ανεγερθεί δεκάδες από καινούρια τζαμιά».

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4380:2010-02-28-17-12-45&catid=25:2009-12-18-08-37-46&Itemid=123