Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την ανατολική Τουρκία

8 Μαρτίου 2010

Σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την ανατολική Τουρκία

Τους 41 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό στην ανατολική Τουρκία, σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, την ίδια ώρα που τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

Ο σεισμός μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:32 τοπική ώρα με επίκεντρο την περιοχή Μπασγιούρτ της επαρχίας Ελαζίγκ. Ακολούθησαν τριάντα μετασεισμοί.

«Επικράτησε φόβος και πανικός. Η δόνηση κράτησε περίπου ένα λεπτό. Ηταν πολύ ισχυρή», τόνισε ο Νουρσέλ Σενγκεζέρ, ανταποκριτής του πρακτορείο Ντογκάν στο Ελαζίγκ, μιλώντας στο CNN Turk.

Νοσηλευτές και συγγενείς μεταφέρουν τραυματίες με αυτοκίνητα και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Κοβαντσιλάρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Ελαζίγκ ανακοίνωσε πως 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν, οι δέκα σοβαρά, σύμφωνα με το NTV.

Από το σεισμό γκρεμίστηκαν οι μιναρέδες τριών τζαμιών σε χωριά της περιοχής, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μουαμέρ Ερόλ.

«Ο αριθμός των τραυματιών δεν είναι ξεκάθαρος. Ασθενοφόρα έρχονται και φεύγουν. Χωροφύλακες και αστυνομικοί μαζί με τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους», πρόσθεσε ο Ερόλ.

Ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου έχει φτάσει επίσης στην περιοχή.

Στην επαρχία Ελαζίγκ αναμένονται τέσσερις υπουργοί, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσισέκ.

Οι σεισμοί είναι πολύ συχνοί στην Τουρκία. Τον Αύγουστο του 1999 σεισμική δόνηση 7,4 Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο 18.000 ανθρώπων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ