Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού – 11 Μαρτίου

11 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού – 11 Μαρτίου

Διανύουν χιλιόμετρα για αιμοκάθαρση.

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται μέρα παρά μέρα εκατοντάδες νεφροπαθείς στη χώρα μας, που χρειάζεται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γεώργιος Καστρινάκης, νησιά με αρκετές δεκάδες νεφροπαθών, όπως η Σαντορίνη (διαβιούν στο νησί 36 πάσχοντε), η Άνδρος (διαβιούν 34), η Πάρος, η Νάξος, η νότια Κρήτη, καθώς και παραμεθόριες περιοχές κυρίων της Μακεδονίας δεν διαθέτουν μονάδες τεχνητού νεφρού με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μονάδων.

τεχνητού νεφρού στα Κέντρα Υγείας των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 11η Μαρτίου 2010 – Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, που διοργάνωσε το Ελληνικό Κολέγιο Νεφρολογίας και Υπέρτασης. Όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα τα καταγεγραμμένα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ξεπερνούν τα 11.500, εκ των οποίων 2.500 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Ο νεφρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ κ. Αθανάσιος Αγραφιώτης, τόνισε την ανάγκη αύξησης του αριθμού των μεταμοσχεύσεων νεφρού στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 200 – 250 σχετικές επεμβάσεις τη στιγμή που οι “νεοεισερχόμενοι” πάσχοντες στις μονάδες τεχνητού νεφρού είναι περίπου 2.000 ετησίως.

Πηγἠ: http://i-diadromi.blogspot.com/2010/03/blog-post_8709.html