Ορθόδοξη πίστη

“Κατάργηση” (της αναμονής) της Θεώρησης Διαβατηρίων (Βίζας)

13 Μαρτίου 2010

“Κατάργηση” (της αναμονής) της Θεώρησης Διαβατηρίων (Βίζας)

Οι Έλληνες θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ με το Πρόγραμμα Κατάργησης της Θεώρησης Διαβατηρίων (Βίζας).

Ηλεκτρονική αίτηση: Τέλος στην αναμονή για βίζα!

Το νέο σύστημα θα ισχύσει μετά το Πάσχα.

Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σπουδαία νέα! Η Ελλάδα ανήκει πλέον στο Πρόγραμμα Κατάργησης της Θεώρησης Διαβατηρίων [Βίζας]. Τί ακριβώς σημαίνει αυτό για αυτούς που ταξιδεύουν; Όπως για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάργησης της Θεώρησης Διαβατηρίων, οι Έλληνες πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες πριν την αναχώρησή τους για την Αμερική.

Τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρησή σας, θα πρέπει να υποβάλλετε μια ηλεκτρονική αίτηση στην ακόλουθη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα για την Ηλεκτρονική Έγκριση Ταξιδίου (γνωστή με το Αγγλικό ακρωνύμιο ESTA) ώστε να λάβετε την ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι σας έχει δοθεί η ESTA. Τυπώστε την έγκριση ESTA που θα λάβετε, σημειώστε τον αριθμό και προσκομίστε και τα δύο μαζί σας στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Το Πρόγραμμα Κατάργησης της Βίζας ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

Η εγκεκριμένη ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή (σε αντικατάσταση της βίζας B1/B2) και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Έχει ισχύ 2 ετών.

Εάν η αίτηση χορήγησης ESTA δεν εγκριθεί ή δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις, μπορείτε παρά ταύτα να κάνετε αίτηση για χορήγηση βίζας στην Πρεσβεία. Αν έχετε ήδη βίζα σε ισχύ, δεν χρειάζεστε την ESTA.

Σημειωτέον ότι, όπως και στην περίπτωση της βίζας, η έγκριση της ESTA δεν σας εγγυάται είσοδο στις ΗΠΑ. Η απόφαση εισόδου στις ΗΠΑ πάντοτε λαμβάνεται από τον/την αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ στο σταθμό εισόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας (http://athens.usembassy.gov) ή την ιστοσελίδα www.travel.state.gov για τους συνδέσμους στο DHS και στο ESTA. Οι γραμμές εξυπηρέτησης είναι οι ακόλουθες: Γραμμή OTE: 901-123-0730, Vodafone: 901-694-6313, Cosmote: 901-200-6313, WIND: 901-160-6313.