Συναξαριακές Μορφές

Ο Άγιος Δαβίδ της Μενεβίας [της Ουαλλίας] (1 Μαρτίου)

17 Μαρτίου 2010

Ο Άγιος Δαβίδ της Μενεβίας [της Ουαλλίας] (1 Μαρτίου)

Αγιος Δαβίδ Επίσκοπος Μενεβίας, στην Ουαλλία

Την 1η Μαρτίου τιμά ή Εκκλησία την μνήμη αγίου Δαβίδ ο οποίος έζησε κατά τον 6° αιώνα και καταγόταν από τη βασιλική γενιά της Ουαλλίας. Πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ξάνθος του Κάρντιγκαν, στον οποίο προανήγγειλε ο Θεός ότι θα αποκτούσε ένα γυιό πού θα έλουζε με τη θεία χάρη όλη τη χώρα τους. Πραγματικά ο Δαβίδ, αυτό το όνομα έδωσε ο πρίγκιπας στο πρώτο παιδί πού απόκτησε, αφού ανατράφηκε όπως λέγει η Γραφή «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», όταν μεγάλωσε προτίμησε αντί τη βασιλική αλουργίδα το ταπεινό ράσο. Χειροτονήθηκε κληρικός και αποσύρθηκε στο νησί Γουάϊτ, για να υποταχθεί στον σοφό Παυλίνο, μαθητή του αγίου Γερμανού της Ωξέρ.

Η ζωή του ήταν αυτή που επιβάλλουν οι μοναχικοί κανόνες: Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, μελέτη του λόγου του Θεού, υποταγή και άσκηση. Όλα αυτά έχουν για καρπό την απόκτηση θείων χαρισμάτων. Τόσο πλούσια ευλογήθηκε από το Θεό ο ασκητής Δαβίδ, ώστε αξιώθηκε να επιτελεί θαύματα. Έτσι, θαυματουργικά, έδωσε το φως στον δάσκαλο του Παυλίνο, σταυρώνοντας με το χέρι του τα μάτια, όταν αυτός είχε τυφλωθεί.Άγγελος Κυρίου υπέδειξε στον Παυλίνο να στείλει τον υποτακτικό του Δαβίδ να κηρύξει το Ευαγγέλιο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι εκπληρώθηκε αυτό πού προανήγγειλε στον πατέρα του ο Θεός προτού ακόμα αυτός γεννηθεί. Περιόδευσε τη χώρα, μετέδωσε το λόγο του Θεού, φώτισε τους ανθρώπους, ίδρυσε 12 μοναστήρια, έκτισε εκκλησίες, έκανε θαύματα. Τα μοναστήρια πού ίδρυσε διακρίνονταν για την ασκητικότητα των μοναχών και την αυστηρότητα του προγράμματος. Οι μοναχοί καλλιεργούσαν τη γη χειρονακτικά χωρίς να χρησιμοποιούν ζώα, δεν μιλούσαν μεταξύ τους παρά όταν ήταν απόλυτη ανάγκη, έτρωγαν μόνο ψωμί και λαχανικά, ποτέ κρέας, και δεν έπιναν κρασί.

Σ΄ ένα προσκυνηματικό του ταξίδι στους αγίους Τόπους ο Δαβίδ χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Με τα νέα του καθήκοντα ως Επίσκοπος και καλός ποιμένας, προστάτεψε το λαό του από την αίρεση του Πελαγιανισμού.

Παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο πού του εμφανίστηκε περιστοιχισμένος από πλήθος αγγέλων και αρχαγγέλων ψιθυρίζοντας και παρακαλώντας: «Πάρε με μαζί σου». Το λείψανό του αποτελεί για αιώνες τώρα τη μεγαλύτερη ευλογία για την Ουαλλία και οι Ουαλλοί τον θεωρούν πολιούχο και προστάτη τους.

Πηγή: Άγιοι της Ενωμένης Ευρώπης – Άγιος Δαβίδ της Ουαλλίας, Περιοδικό «Παρά την Λίμνην», Μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, περίοδος β΄, έτος κ΄, αρ. 3, Μάρτιος 2010