Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τιμήθηκε με ανώτατη διάκριση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ

19 Μαρτίου 2010

Τιμήθηκε με ανώτατη διάκριση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ

Για τη συμβολή του στην προβολή και τη διατήρηση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ουγγαρία, τιμήθηκε με ανώτατη διάκριση από το ουγγρικό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.

Η τιμή στον ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγινε με απονομή βραβείου-διπλώματος που του επέδωσε εκ μέρους του Ούγγρου υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ιστβαν Χίλερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της ουγγρικής Βουλής κ. Ετσετι, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Πνευματικό Κέντρο στο ιστορικό ελληνικό χωριό “Μπελογιάννης”, νότια της Βουδαπέστης.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής τόνισε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Μητροπολίτη Μιχαήλ στην προβολή και διατήρηση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ουγγαρία.

Ο κ. Ετσετι αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την εκεί περιοχή η ανέγερση του ορθόδοξου ναού του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο χωριό Μπελογιάννης, καθώς στη σπουδαιότητα των δύο μεγάλων εκθέσεων για τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας, που είχαν πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη, η πρώτη πριν από τρία χρόνια που ήταν αφιερωμένη στον Ελληνα λόγιο Γεώργιο Ζαβίρα, και η δεύτερη, πέρσι, με τίτλο “Ελληνική Κληρονομιά-Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας”. Ο ίδιος επαίνεσε ιδιαίτερα την περσινή έκθεση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και φιλοξενούσε πολλά εκθέματα από εκκλησιαστικές συλλογές, και η οποία, λόγω της μεγάλης επιτυχίας της, όπως είπε, πρόκειται να μεταφερθεί τον ερχόμενο μήνα, και να παρουσιαστεί, όπως είναι, στην Κοζάνη. Η πόλη αυτή υπήρξε η γενέτειρα πολλών Ελλήνων εθνικών ευεργετών και μεγάλων ονομάτων της ελληνικής παροικίας της Βουδαπέστης αλλά και της Ουγγαρίας, γενικότερα.

Ευχαριστώντας στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Μιχαήλ, υπογράμμισε ότι θεωρεί την τιμή που του έγινε προσωπικά, ως τιμή προς όλον τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας, ο οποίος, όπως σημείωσε, κράτησε και κρατά υψηλά την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του λαού και προσπαθεί να διατηρήσει την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα.

Στην εκδήλωση απονομής της διάκρισης, ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ελληνα πρέσβη στη Βουδαπέστη, Σπυρίδωνα Γεωργιλέ.

Σε δήλωσή του μετά την τελετή στο Πνευματικό Κέντρο στο ελληνικό ιστορικό χωριό Μπελογιάννης – χωριό που ιδρύθηκε το 1952 από Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες και του οποίου οι Ελληνες κάτοικοι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 500 – ο τιμώμενος ιεράρχης χαρακτήρισε συγκινητική την αναγνώριση την οποία επιφυλάσσει ξένο κράτος και ξένη κυβέρνηση για την έκφραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύμηνης διάρκειας έκθεση με τίτλο “Ελληνική Κληρονομιά-Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας”, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μιχαήλ, προσπάθησε να αναδείξει την ιστορική παρουσία των Ελλήνων στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας, όπως επίσης και το ρόλο που αυτοί έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου και της πολιτικής.

Η Ορθοδοξία είχε αναγνωριστεί τον Οκτώβριο του 1995 ως επίσημη θρησκεία στην Ουγγαρία, η οποία είναι και η μόνη από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης που υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: Ρομφαία