Ορθόδοξη πίστη

Ποινή αποκλεισμού…για βλασφημία.

21 Μαρτίου 2010

Ποινή αποκλεισμού…για βλασφημία.

Με ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής τιμωρήθηκε ο τεχνικός της Κίεβο, Μίμο Ντι Κάρλο, ο οποίος συνελήφθη να… βλασφημά. Πρόκειται για ένα νέο μέτρο που εισήγαγε πρόσφατα στη νομοθεσία της η ιταλική ομοσπονδία, με στόχο να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα στα γήπεδα, που δυσφημούν τα άθλημα και είναι κακό παράδειγμα για τα παιδιά.

Ο αθλητικός δικαστής στηρίχθηκε στην αναφορά αξιωματούχου της ομοσπονδίας, ο οποίος άκουσε τον Ντι Κάρλο να βρίζει τα θεία, κατά τη διάρκεια του νικηφόρου αγώνα της ομάδας του με την Κάλιαρι (2-1).

Μεγάλο στίγμα και κοινωνική πληγή η βλασφημία. Και σήμερα γεμίζει τους δρόμους, τα γραφεία, τα σχολεία, τους τόπους εργασίας, τα γήπεδα, τον στρατό, δυστυχώς και τα σπίτια μας. Βλαστημά ο άνθρωπος το όνομα του Χριστού, της Παναγίας, του Τιμίου Σταυρού κάθε τι ιερό και όσιο χωρίς ντροπή. Η βλασφημία θεωρείται από τους Πατέρες της Εκκλησίας μεγάλη ασέβεια. Ο βλάσφημος μιμείται το διάβολο. Αυτός βλαστημά το Θεό και τους αγίους. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, το τελευταίο βιβλίο της Κ. Διαθήκης αποκαλύπτεται ότι ο Αντίχριστος «άνοιξε το στόμα του για βλασφημία κατά του Θεού, για να βλαστημήσει το όνομά Του και την κατοικία Του κι εκείνους που κατοικούν στον ουρανό».
Πολλοί από άγνοια ή επιπολαιότητα παραμένουν δούλοι αυτής της κακής συνήθειας. Πολλοί βλαστημούν μόλις κάνουν κάποιο λάθος ή μόλις κάποιος τους μιλήσει άσχημα. Άλλοι μόλις αρρωστήσουν ή πονέσουν. Όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «Με τον τρόπο αυτό ούτε το λάθος διορθώνουν, ούτε αυτόν που τους έβρισε, ούτε την αρρώστια θεραπεύουν ούτε τον πόνο αποφεύγουν. Χάνουν όμως το πνευματικό κέρδος της υπομονής. Ο διάβολος τα πάντα μηχανεύεται για να σε ρίξει σ’ αυτό το βάραθρο. Κι αν δει ότι με τον πόνο βλαστημάς, αμέσως θα σου αυξήσει τον πόνο και θα τον κάνει μεγαλύτερο, ώστε να σε φέρει σε απελπισία. Αν βλαστημήσεις, και τη συμμαχία του Θεού θα χάσεις και το διάβολο θα κάνεις αγριότερο εναντίον σου, αλλά και τον εαυτό σου χειρότερα θα βλάψεις».

Θα αναφερθούμε όμως στις περιπτώσεις των γονιών που δυστυχώς στέλλουν στο διάβολο τα παιδιά τους. Ξέρετε όμως τι μπορεί να συμβεί, αν το επιτρέψει ο Θεός. Θα αναφέρουμε δύο περιστατικά, χωρίς ονόματα, για να συνετιστούν όσοι «διαβολοστέλλουν» τα παιδιά τους.

Είναι γνωστή μια γυναίκα από μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου που την βασανίζει το δαιμόνιο που μπήκε μέσα της γιατί η μάνα της την έστελλε σ’ αυτό. Φυσικά από κακή συνήθεια. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο σατανάς είναι εχθρός του ανθρώπου. Από τότε η μητέρα έπαιρνε το παιδί της και το γύριζε στα μοναστήρια και τα διάφορα προσκυνήματα ελπίζοντας στη θεραπεία του. Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας το δαιμόνιο φώναζε στριγγλίζοντας απευθυνόμενο στη μητέρα. «Γιατί με έφερες εδώ και καίγομαι; Εσύ δεν μου φώναζες να μπω μέσα στην κόρη σου;».

Πνευματικός στην Αθήνα ανέφερε σε ομιλία του περίπτωση ζευγαριού που επειδή το μικρό αβάπτιστο παιδάκι τους έκλαιγε εκνευρίστηκαν και το «διαβολόστειλαν». Για τρείς μέρες έκλαιγε χωρίς να σταματήσει. Την τέταρτη ημέρα πέθανε. Οι γονείς υπόφεραν από τις τύψεις. Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό. Ομολόγησαν οι ίδιοι ότι το μικρό αγοράκι τους εμφανιζόταν μέσα σ’ ένα σκοτεινό σύννεφο και τους έλεγε: «Γιατί με βλαστημήσατε και με στείλατε στο διάβολο τόσες φορές; Γιατί; Τί σας έφταιξα εγώ, μωρό παιδάκι είκοσι ήμερων; Το στομαχάκι μου πονούσε! Γιατί με στείλατε στο διάβολο, γιατί;».

Χρειάζονται άλλα σχόλια; Δεν νομίζω. Προσοχή και αγώνας χρειάζεται για να κοπεί η κακή, αλλά και επικίνδυνη συνήθεια. Και όσοι ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού θα τη πάρουν και τότε θα ευλογούν αντί να καταριόνται.

Α.Χ.