Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

O Αρχιεπίσκοπος προαναγγέλλει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την φορολόγηση

21 Μαρτίου 2010

O Αρχιεπίσκοπος προαναγγέλλει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την φορολόγηση

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση εισέρχεται η Εκκλησία, αναφορικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική και ανήθικη την απόφαση, προαναγγέλλοντας προσφυγή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», επισημαίνει πως «η υπομονή μας εξαντλήθηκε», καλώντας την κυβέρνηση να κάνει το φιλανθρωπικό έργο που πράττει η Εκκλησία. «Ερχόμαστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να συμπαρασταθούμε στην Πολιτεία, αλλά απ’ ό,τι βλέπω τιμωρούμαστε γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε πως επιθυμεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα με τη σύσταση Επιτροπών για συζήτηση επί του τρόπου φορολόγησης.

Μάλιστα, επισημαίνει πως οι Επιτροπές από την πλευρά της Εκκλησίας έχουν συσταθεί και διερωτάται πού «είναι οι Eπιτροπές» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «ή ισχύει η συμφωνία που είχαμε κάνει για τις Επιτροπές ή κάθε υπουργός θα κάνει ό,τι θέλει».

Η εκκλησία, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δεν αντιτίθεται στη φορολόγηση 20% της εκκλησιαστικής περιουσίας που προβλέπει το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά επιθυμεί «λογιστικό προσδιορισμό», προτείνοντας φορολόγηση επί του καθαρού κέρδους.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1924