Θεολογία και Ζωή

Μία αγκαλιά γεμάτη παιδιά!!!

23 Μαρτίου 2010

VatopaidiFriend: Ευχόμαστε ολόψυχα στον Θανάση και τη Μαρία, κάθε ευτυχία για το καινούργιο μέλος της οικογένειας τους, που ήρθε σήμερα. Ευχόμαστε το νεογέννητο αγοράκι σας να ζήσει να προοδέψει στη ζωή του, να ευτυχίσει και να δώσει λίγο ακόμη αγάπη σε αυτό τον κόσμο που τόσο τη χρειάζεται.

Μία αγκαλιά γεμάτη παιδιά είναι το όνειρο κάθε μητέρας. «Ομως, τα τελευταία χρόνια, με τίς αρνητικές επιρροές πού δεχτήκαμε από χώρες της Ευρώπης και τίς Η.Π.Α, ό αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών μειώθηκε δραματικά! «Ετσι, το δημογραφικό προβάλλει ανάμεσα στα μεγαλύτερα εθνικά μας προβλήματα.

Εν τούτοις, παρότι ζοϋμε σε εποχή πού βασιλεύει ό καταναλωτισμός, ή φιλαυτία, ή εϋζωΐα καί ό υπερτονισμός των «δικαιωμάτων», υπάρχουν οικογένειες πού τολμούν να αγγίξουν το όνειρο καί την ευτυχία της πολυτεκνίας. Αναμφισβήτητα κυρίαρχη μορφή, ή ψυχή πού καθοδηγεί καί σημείο αναφοράς, ειναι ή μάνα.

Ή ελληνίδα μάνα, πού οπλισμένη με θάρρος μπαίνει στον αγώνα καί αποφασίζει να υπηρετήσει την επιστήμη της αλλά, κυρίως, να φέρει στον κόσμο, να μεγαλώσει καί να αναθρέψει όχι μόνο ένα ή δύο, αλλά τρία, τέσσερα, έξι καί πολλές φορές οκτώ, δέκα καί περισσότερα ακόμα παιδιά.

Ή μάνα δεν φέρνει μόνο στα σπλάχνα της τη νέα ζωή, αλλά επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο χρέος της διάπλασης μιας υγιούς προσωπικότητας καί της διαπαιδαγώγησης με αρχές καί ιδανικά.

Στό πρόσωπο της συγκεντρώνονται οι ιδιότητες εκείνες πού την εξυψώνουν σε σύμβολο ζωής καί ελπίδας. Αυτή ενσταλάζει οτίς ψυχές των παιδιών της τίς πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης καί της αλληλεγγύης, μέσα από την αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή, τη δημιουργία, το ωραίο. Διπλός ό ρόλος της εργαζόμενης πολύτεκνης μητέρας, διπλές οι δυσκολίες, διπλές όμως καί οι χαρές.

Ή μητέρα -μας αναφέρει σε ομιλία του ό ιερός Χρυσόστομος- όταν πονάει για το παιδί της, ευχαριστείται άπ’ αυτόν τον πόνο, φροντίζει για τα παιδιά που γέννησε καί ευφραίνεται γι’ αυτές τίς φροντίδες, παρόλο πού ή φροντίδα αυτή καθ’ έαυτήν εΐναι βεβαίως κουραστική καί πικρή,όταν όμως καταβάλλεται για τα παιδιά, συνοδεύεται από πολλή ευχαρίστηση.

Σέ μία εποχή που σωοτά τή χαρακτηρίζουν »εποχή χρηματιστηρίου». με νέους καί μεγάλους να περιμένουν εύκολα, πολλά καί σύντομα κέρδη, οι έννοιες της θυσίας, της προσφοράς καί της ϋπομονετικής αναμονής της καρποφορίας μοιάζουν ντεμοντέ καί ξεπερασμένες. Ή επένδυση σε πολλά χαρούμενα παιδικά κεφαλάκια θεωρείται μη αποδοτική καί ή κοινωνία πολλές φορές αποθαρρύνει καί ειρωνεύεται την πολύτεκνη, γιατί έχει σαν σύνθημα: ή γυναίκα στην παραγωγή καί όχι στην αναπαραγωγή.

«Ακόμα, ή πλειοψηφία των πετυχημένων προτύπων των γυναικών της 7ης τέχνης καί της πολιτικής, παρασύρουν τίς νέες μητέρες να τελειώνουν όσο γίνεται νωρίτερα, με ένα το πολύ δύο παιδιά, να επαναφέρουν την προσεγμένη τους εμφάνιση καί να βγουν στο κυνήγι της καριέρας. «Ετσι τα παιδικά χαμόγελα γύρω μας λιγοστεύουν, τα σχολεία μας αδειάζουν καί οι γειτονιές χάνουν το χρώμα τους καί την ομορφιά τους.

Σέ πείσμα όμως αυτής της νοοτροπίας υπάρχουν οικογένειες με μητέρες πού γίνονται όδοδείκτες καί φωτεινά παραδείγματα για τις νέες κοπέλες, ορόσημα καί φάροι για τις επερχόμενες γενεές, υποδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς, ηρωισμού καί αποφασιστικότητας.

Αυτές καταφέρνουν να συνδυάσουν το παιδικό νανούρισμα με το ωράριο της τράπεζας, τις ωτίτιδες, τις ιώσεις καί τους κωλικούς με την ερευνά καί τις εφημερίες στα νοσοκομεία, το ατελείωτο πλύσιμο καί σίδερο με τη ζωντανή διδασκαλία, το διάβασμα των παιδιών με τις υποθέσεις του δικαστηρίου καί, ακόμα την αφοσίωση καί συμπαράσταση στο σύζυγο τους με την ευχάριστη συναναστροφή στο χώρο της εργασίας τους. «Έτσι κερδίζουν σε ωριμότητα καί ικανότητα αξιολόγησης των καταστάσεων καί προτεραιότητας των προβλημάτων. Όπως καί να το δούμε, πρόκειται για… μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου.

Μην περιμένετε να τίς δείτε σε κάποιο κανάλι, ούτε στα παράθυρα των ειδήσεων. Σήμερα ή θυσία, ή προσφορά καί ή αυταπάρνηση δεν πουλάνε- δεν είναι βλέπετε ούτε τηλεοπτικό παιχνίδι, ούτε σήριαλ.

Μην περιμένετε να τίς δείτε σε επίσημες δεξιώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης ή άλλων επίσημων φορέων.

Κινούνται αθόρυβα ανάμεσα μας καί ανάμεσα σας χωρίς να ζητούν την προβολή τους. «Αν όμως θέλουμε ή κοινωνία μας να έχει ποιότητα ζωής καί να υπάρξει ελπίδα για συνέχεια της φυλής μας, πρέπει να τιμώνται, να βραβεύονται, να αναδεικνύονται, αλλά καί να στηρίζονται ηθικά καί υλικά από την Πολιτεία.

«Έτσι κι αλλιώς, έμείς οι πολύτεκνες μητέρες άντιπροσωπεύουμε το πιο αισιόδοξο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού

Μαζί με τους συζύγους μας τολμάμε να φέρουμε τα παιδιά πού ό Θεός μας χαρίζει. Δεν φοβόμαστε τις στατιστικές, δεν κοντοστεκόμαστε μπροστά στα αποθαρρυντικά γκάλοπ και ανησυχούμε για το αύριο καί το μεθαύριο. Δεν μας άπογοητεύει ή αδιαφορία της Πολιτείας καί ή απουσία της από τα προβλήματα μας. «Αντιμετωπίζουμε τη ζωή καί το μέλλον με πίστη καί χαμόγελο. Αυτό προσπαθούμε να το μεταδώσουμε και στα παιδιά μας. Αυτά τα μικρά φυτώρια, πού πρέπει, θεωρούν τον εαυτό τους προνομιούχο πού ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια.

Ξεχνάμε την κούραση στο πρώτο τους χαμόγελο.

Προοσπερνάμε τίς ρυτίδες με ψυχραιμία. ^Αδιαφορούμε πού ό μισθός εξαφανίζεται πριν καλά-καλά τον δούμε. «Εχουμε συνηθήσει τα γέλια, τα κλάματα, τίς πολλές φωνές καί την ισοπέδωση κινητής καί …ακίνητης μας περιουσίας.

Αγαπάμε την πατρίδα μας, χαιρόμαστε πού μποροϋμε να τηστηρίζουμε. Με καμάρι γράφουμε κάθε νέο μας παιδί στο δημοτολόγιο της πόλης μας.

Καί επειδή ή αγάπη για τη ζωή καί τη δημιουργία διδασκεται αλλά εμπνέεται, ελπίδα μας καί ευχή μας είναι να εμπνεύσουμε κι άλλες μητέρες να μας ακολουθήσουν, κάνοντας πραγματικότητα την ευχή της Εκκλησίας μας στο μυστήριο του Γάμου, να είναι τα παιδιά «ώς_νεόφυτα ελαίων κύκλφ της τραπεζής» των γονέων τους.

Πηγή:orthodoxgynaika