Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βήματα πίσω κάνει η Κυβέρνηση … Κερδίζει ο Αρχιεπίσκοπος!!

26 Μαρτίου 2010

Βήματα πίσω κάνει η Κυβέρνηση … Κερδίζει ο Αρχιεπίσκοπος!!

«Όπισθεν ολοταχώς» φαίνεται να διέταξε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για το επίμαχο ζήτημα της φορολόγησης των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων. Διατηρώντας τυπικά, όπως πλέον όλα δείχνουν, τον συντελεστή του 20% για την φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των εκκλησιαστικών ακινήτων, ετοιμάζεται με νέες διορθωτικές προσθήκες και τροπολογίες, επί της ουσίας να το συρρικνώσει, προβλέποντας ορισμένες κατηγορίες δαπανών να εκπίπτουν από τον φόρο. Προηγουμένως, φρόντισε με μια προσθήκη στο νομοσχέδιο να εξαφανίσει σχεδόν τον φόρο στις χρηματικές δωρεές (αρχική πρόβλεψη 10%) και στις δωρεές ακινήτων (αρχική πρόβλεψη 5%) μειώνοντας τον συντελεστή φορολόγησης στο 0,5% .

Η Κυβέρνηση υποχώρησε. Έστω και να δεν θέλει επισήμως να το παραδεχθεί. Έχασε μια μάχη, σχεδόν πριν καν την δώσει. Η Εκκλησία πέτυχε μια ακόμα νίκη, έστω και αν χρειαστεί να καταβάλλει φόρους, σημαντικά όμως μικρότερους από εκείνους που αρχικά είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Και στη νίκη αυτή σημαντικό μερίδιο ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος αν και άρθρωσε έναν αυστηρό λόγο, στον οποίο δεν μας έχει συνηθίσει, προκειμένου να εκφράσει την ενόχληση της Ελλαδικής Εκκλησίας για τα κυβερνητικά σχέδια, κατάφερε να μην θίξει ούτε στο ελάχιστο το μετριοπαθές προφίλ του. Επίσης, πέτυχε να εξασφαλίσει την στήριξη, στο αίτημα του για διάλογο, τόσο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια, στη νίκη “συνέβαλε” και η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, που εν πολλοίς διακινήθηκε από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους -κάποιοι από αυτούς και πέριξ της Αρχιεπισκοπής – πως τυχόν επιμονή της Κυβέρνησης για υψηλή φορολόγηση της Εκκλησίας θα ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς της Ιεραρχίας (ποιους άραγε εννοούσαν;) που στοχεύουν στην ανατροπή του κ.Ιερωνύμου!!! Σενάριο-εξωπραγματικό βέβαια- το οποίο ωστόσο, φαίνεται να προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε πολιτικούς παράγοντες που εκτιμούν τους χαμηλούς τόνους που κρατάει ο Αρχιεπίσκοπος.

Όπως και να έχει η Εκκλησία νίκησε. Και δεν έχουν σημασία τα ποσοστά. Λιγάκι παραπάνω ή κάτι λιγότερο, αυτό που θα κληθούν να πληρώσουν τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, μπορεί να γίνει δεκτό από την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας, σαν μια δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση.

Άλλωστε, οι διορθωτικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης φαίνεται να ικανοποιούν και τους εκπροσώπους των πρεσβυγενών Πατριαρχείων οι οποίοι ενημερώθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, από τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεργάτες του.

Έχοντας, επί της ουσίας, και τη δική τους στήριξη στους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, ο Αρχιεπίσκοπος θα ενημερώσει την Παρασκευή την Ιεραρχία της Εκκλησίας. Θα εξηγήσει στους αδελφούς του Ιεράρχες, αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει η Εκκλησία σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα και τον λαό αλλά και σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά αρνητικά φορτισμένο για την Ιεραρχία. Όλα δείχνουν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μητροπολιτών θα αποδεχθεί τις αρχιεπισκοπικές θέσεις και έτσι θα επισφραγιστεί και μια δεύτερη νίκη του κ.Ιερώνυμου. Αυτή την φορά στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

του Νίκου Παπαχρήστου

Πηγή: amen.gr