Θεολογία και Ζωή

Η Συγγνώμη

30 Μαρτίου 2010

Η Συγγνώμη

Μαρία Λασσιθιωτάκη 
Ψυχολόγος

Το Πάσχα, εκτός από χαρούμενες εικόνες και μυρωδιές, είναι κυρίως γιορτή της Αγάπης. Η Αγάπη είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που…δεν είναι εύκολο να την ορίσουμε σε λίγες γραμμές. Ομως, μεταξύ των άλλων περιέχει και τη δύναμη της συγγνώμης, αυτής της ανθρώπινης ικανότητας, που μπορεί- αν θέλουμε – να απομακρύνει κάθε εγωισμό και κάθε απόρριψη αυτών, που μας πόνεσαν με κάθε τρόπο.

 Αν και όλοι αναγνωρίζουμε την αξία της συγγνώμης, μάλλον περισσότερο θέλουμε να την δεχθούμε , δυσκολευόμαστε να την δώσουμε και ακόμη πιο δύσκολα την ζητούμε.

Χωρίς τη συγγνώμη, κρατούμε στην ψυχή μας δυσάρεστα για μας συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός, η μνησικακία, η εκδικητικότητα, η οργή και το μίσος.

Η δύναμη της συγγνώμης είναι ένα σημάδι ψυχικής ωριμότητας και όχι ανωτερότητας, μια πράξη γενναία, που φέρνει γαλήνη και ανακούφιση στη ζωή μας. Είναι εκείνη η δύναμη, που μας επιτρέπει να δούμε ολοκάθαρα το βαρύ φορτίο κάποιου συνανθρώπου μας, τους λόγους που τον οδήγησαν να λυγίσει και να διαλέξει να μας πληγώσει, με λόγια ή με πράξεις.

Η συγγνώμη σημαίνει:

Λύση μιας εκκρεμότητας, που δηλητηριάζει

Κλείσιμο των λογαριασμών μου μια γα πάντα με κάποιον

Ευκαιρία αλλαγής της σχέσης : η συχώρεση φέρνει μια ανατροπή και την πιθανότητα να ανοίξουν άλλοι δρόμοι επικοινωνίας, δομημένοι στην ειλικρίνεια, την αμεσότητα και την εμπειρία του πόνου.

 Η συγγνώμη πρέπει να είναι ειλικρινής και όχι ψεύτικη και φτηνή. Φτηνή συγγνώμη σημαίνει ότι δεν ξεχνώ, ουσιαστικά κρατώ ένα αρνητικό συναίσθημα για τον άνθρωπο, που με έβλαψε, μια προκατάληψη σε βάρος του και είμαι έτοιμος για επίθεση στην πρώτη ευκαιρία. Αντίθετα, η αληθινή συγγνώμη σημαίνει ότι ξεχνώ για πάντα το γεγονός και συνεχίζω, βάζοντας διαφορετικά όρια ανάμεσά μας, αυτά που απαγορεύουν σ΄αυτόν και σε μένα να επαναλάβουμε τις ίδιες πράξεις.

 Και, τέλος, αυτές τις μέρες ας θυμηθούμε τα λόγια του Χριστού « Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».