Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Απαλλαγή παιδόφιλου ιερέα

10 Απριλίου 2010

Απαλλαγή παιδόφιλου ιερέα

Ο μελλοντικός Πάπας Βενέδικτος, αρνήθηκε αίτημα για αποσχηματισμό ιερέα από την Καλιφόρνια, για τον οποίο υπήρχαν καταγγελίες ότι κακοποιούσε ανηλίκους. Σε επιστολή του 1985 που φέρει την υπογραφή του, ο τότε καρδινάλιος Ράτσινγκερ αρνήθηκε να συναινέσει θέτοντας ως επιχείρημα “το καλό της Εκκλησίας”.

Η επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Associated Press, είναι γραμμένη στα λατινικά και είναι αποτέλεσμα τετραετούς αλληλογραφίας από την επισκοπή του Όκλαντ προς το Βατικανό. Αφορά την περίπτωση του ιερέα Στίβεν Κίσλε.

Η πρώτη φορά που η επισκοπή απευθύνθηκε στο Βατικανό για τον ιερέα ήταν το 1981, μία εβδομάδα αφότου ο τότε καρδινάλιος Ράτσινγκερ ανέλαβε καθήκοντα στο γραφείο του Βατικανού, το οποίο είχε αρμοδιότητα και στα θέματα ανάρμοστης συμπεριφοράς ιερέων. Η υπόθεση έμεινε χωρίς επίσημη διευθέτηση και τελικά ο σημερινός Πάπας απάντησε στον επίσκοπο του Όκλαντ το 1985,

Στην επιστολή του ανέφερε ότι τα επιχειρήματα για την καθαίρεση του ιερέα “είναι σοβαρά” ωστόσο πρόσθετε ότι τέτοια ζητήματα χρειάζονται πιο ενδελεχή εξέταση και περισσότερο χρόνο, ενώ συνέστησε στον επίσκοπο να παρέχει στον Κίσλε “τη μεγαλύτερη δυνατή πατρική φροντίδα”. Επίσης, ο τότε καρδινάλιος Ράτσινγκερ σημείωνε ότι μία απόφαση για αποσχηματισμό του ιερέα, θα πρέπει να “λαμβάνει υπόψη της το γενικό καλό της Εκκλησίας”.

Εκπρόσωπος του Βατικανού αναγνώρισε ότι η υπογραφή στην επιστολή είναι του σημερινού Πάπα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Κίσλε αποσχηματίστηκε τελικά το 1987, χωρίς να είναι γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό. Το 2002 συνελήφθη και κατηγορήθηκε για 13 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τη δεκαετία του 70 και μετά. Δικάστηκε για μόνο δύο περιπτώσεις κακοποίησης λόγω νομοθεσίας για την παραγραφή αδικημάτων στην πολιτεία της Καλιφόρνια και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης.

Πηγή: nooz.gr