Γενικά Θέματα

Ασπίδα για τους ηλικιωμένους το…

10 Απριλίου 2010

Ασπίδα για τους ηλικιωμένους το…

Η τακτική κατανάλωση τόνου και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έγινε στη Φινλανδία και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ. Η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.660 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τρεις φορές την εβδομάδα τόνο ή άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν κατά 26% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν στην άνοια, αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά ψάρι. Η κατανάλωση τέτοιων ψαριών μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν δύο φορές σε διάστημα πέντε ετών και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Ωστόσο, ο καθηγητής Γίρκι Βίρτανεν του Πανεπιστημίου Κουόπιο της Φινλανδίας σημείωσε ότι μολονότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται να προστατεύει από την άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια οφέλη στα άτομα που έτρωγαν τακτικά τηγανιτά ψάρια.

Εκτός από τον τόνο, άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα, αλλά επίσης και τα καρύδια.