Θεολογία και Ζωή

Το κόστος του μη θηλασμού

13 Απριλίου 2010

Το κόστος του μη θηλασμού

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Pediatrics το 2010 μελέτησε το οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ από το γεγονός ότι τα μωρά δε θηλάζουν όσο θα έπρεπε. Στην Αμερική, παρά τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, κάτω από 40% των βρεφών βγαίνουν από το μαιευτήριο θηλάζοντας αποκλειστικά τη μητέρα τους, ενώ στους έξι μήνες της ζωής μόνο 4% αυτών συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το 2009, λιγότερο από το 20% των βρεφών θηλάζουν αποκλειστικά τη μαμά τους στο τέλος του πρώτου μήνα της ζωής τους, ενώ στο τέλος του 6ου μήνα, το ποσοστό γίνεται μικρότερο του 1%! Να τονίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως και όλες οι έγκυρες Παιδιατρικές εταιρίες του κόσμου, συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό των παιδιών μας για έξι μήνες, ακολουθούμενο από εισαγωγή στερεών τροφών, με παράλληλη συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος που φέρει ο αυξημένος κίνδυνος των παιδιών που πίνουν μπιμπερό με ξένο γάλα για να εμφανίσουν μια σειρά από νοσήματα όπως:

 1. Νεκρωτική εντεροκολίτιδα

2. Μέση ωτίτιδα

3.  Γαστρεντερίτιδα

4.  Λοιμώξεις του αναπνευστικού που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο

5. Ατοπική δερματίτιδα

6. Άσθμα

7.  Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

8.  Παιδική λευχαιμία, και

9. Παιδική παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, εάν 90% των μητέρων ακολουθούσαν τις συστάσεις και θήλαζαν αποκλειστικά τα μωρά τους για τους πρώτους έξι μήνες, το σύστημα υγείας στην Αμερική θα είχε 13 δις δολάρια (περίπου 10 δις ευρώ) λιγότερα έξοδα κάθε χρόνο, ενώ θα αποτρέπονταν δε 911 θάνατοι βρεφών το χρόνο!

Με τα δικά μας ποσοστά να είναι ακόμη χειρότερα από εκείνα της Αμερικής, εάν μεταφράσουμε – κάπως αυθαίρετα βέβαια, αλλά και αναγκαστικά, εφόσον δε διαθέτουμε δικά μας στοιχεία – τα δεδομένα της έρευνας στις ελληνικές διαστάσεις, συμπεραίνουμε ότι η χώρα μας με την προώθηση του μητρικού θηλασμού θα μείωνε τα χρέη του ΕΣΥ κατά σχεδόν μισό δις ευρώ κάθε χρόνο, ενώ τριάντα θάνατοι βρεφών τον χρόνο θα μπορούσαν να προληφθούν!

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η συχνότητα του θηλασμού στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλή και οδηγεί σε υπερβολικό οικονομικό κόστος και σε βρεφικούς θανάτους που μπορούν να προληφθούν. Απαιτείται επειγόντως επένδυση σε καμπάνια και στρατηγικές προώθησης του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Το ίδιο απαιτείται και για τη χώρα μας, η οποία, στους δύσκολους καιρούς της σημερινής οικονομικής κρίσης, χρειάζεται πολιτικούς με όραμα και βούληση, ώστε να συγκρουστούν με τα πανίσχυρα συμφέροντα των εταιριών βρεφικών γαλάτων και να επιβάλλουν επιτέλους στα μαιευτήριά μας μια πολιτική προστασίας του μητρικού θηλασμού.

Πηγή: Bartick M et al. The Burden of Suboptimal Breastfeeding in the United States: A Pediatric Cost Analysis. Pediatrics 2010

Παπαβέντσης  Στέλιος  (Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. )