Θεολογία και Ζωή

Μπροστά στο ταμείο

20 Απριλίου 2010

Μπροστά στο ταμείο

Δόξα τω Θεώ πού συμβαίνουν κάποια γεγονότα, τα οποία σε κάνουν να δακρύζεις, από ευτυχία και χαρά, γιατί διαπιστώνεις πώς έχει μείνει ακόμη ανθρωπιά, ακόμη τιμιότητα και ήθος.

Μπροστά στο ταμείο της Τράπεζας, σε μια ουρά ατέλειωτη, στέκεται ένας αξιοπρεπής και σεβάσμιος ηλικιωμένος. Φαίνεται λίγο βιαστικός και ανήσυχος. Παρακαλεί να του δώσουν σειρά. Κάποιοι σέβονται την ηλικία του και του την παραχωρούν. Πλησίαζει τον ταμία.

– Παιδί μου, δεν μπόρεσα όλη τη νύχτα να κοιμηθώ, με την σκέψη πώς θα ήσουν ταραγμένος, απαρηγόρητος, τρομαγμένος, εκτεθειμένος. Το λάθος σου το επεσήμανα αργά και δεν προλάβαινα να επιστρέψω την ίδια μέρα. Χτύπησες ένα μηδενικό παραπάνω και αντί για 10.000 ευρώ που κατέθεσα, εσύ χτύπησες 100.000 ευρώ. Διόρθωσε το, για να μην έχεις προβλήματα. Πάμε μαζί στο Διευθυντή σου να επιβεβαιώσω την αλήθεια. Δεν θέλω να χάσεις τη δουλειά σου, ούτε νά σε επιπλήξουν. Τα λάθη είναι ανθρώπινα.

Τα είπε όλα βιαστικά και υστέρα πήρε ευτυχισμένος μια ανάσα ανακούφισης. Ίσως κάποιοι να τον κοίταξαν ειρωνικά και να ψιθύρισαν «τι ανοησία»! Κάποιοι να κορόιδεψαν την εντιμότητά του. Δεν είδα. Είχα τα βλέμματά μου επίμονα στον γέροντα με τα άσπρα μαλλιά, ο οποίος με τη σοφία της ηλικίας του και την πείρα των χρόνων του ξέρει πώς την ευτυχία δεν την προσφέρει το γεμάτο πορτοφόλι, αλλά η ακατηγόρητη συνείδηση, πώς την ζωή δεν τη γεμίζει το χρήμα, αλλά η εντιμότητα, πώς την χαρά δεν την αποκτάς με την απάτη, αλλά με την αγάπη. Πώς η ανθρωπιά είναι γλυκύτερη από τα λεφτά. Πώς ότι κάνει τον άλλο να πονά δεν μπορεί εσένα να σου δίνει χαρά.

Μπροστά στο ταμείο καμάρωσα τη λεβεντιά του. Με το μπαστούνι στο χέρι, είδα τον ηρωϊσμό του, ζήλεψα το ήθος του και την εντιμότητά του και σκέφθηκα πώς θάναι σίγουρα καταξιωμένη, η προσφορά του στο περιβάλλον και τα παιδιά του. Γιατί ο γέροντας με το απαθές βλέμμα έδωσε μηνύματα ζωής, πού καταξιώνουν τον άνθρωπο και κάνουν γλυκύτερη την ζωή και φωτεινότερο τον κόσμο.

Πηγή: Μπροστά στο ταμείο, Περιοδικό «Παρά την Λίμνην», Μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, περίοδος β΄, έτος ιη΄, αρ. 7, σελ. 141, Φεβρουάριος 2008