Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συνέδριο για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους

23 Απριλίου 2010

Συνέδριο για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους – Έρευνα και Ιστορία» διοργανώνουν η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Για το λόγο αυτό καλεί όσους επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 15 Μαΐου 2010.

Το ενδιαφέρον του συνεδρίου επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή, λόγω του τεράστιου δομημένου αποθέματος μιας περιόδου 10 περίπου αιώνων. Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες με σημαντικό έργο στην έρευνα της Αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους και έχει επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Χαράλαμπο Μπούρα, πρόεδρο της Μεγάλης Επιτροπής για την διάσωση του Πρωτάτου.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι: Πλούταρχος Θεοχαρίδης, αρχιτέκτονας της 10ης ΕΒΑ, Πέτρος Κουφόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αποκαταστάσεων στο πανεπιστήμιο Πατρών, Σταύρος Μαμαλούκος, επίκουρος καθηγητής Μεσαιωνικής και Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο Πατρών, Μίλτος Πολυβίου, αρχιτέκτονας 10ης ΕΒΑ και Φαίδων Χατζηαντωνίου, αρχιτέκτονας του ΚΕΔΑΚ. Θεματική του συνεδρίου θα είναι η έρευνα για την ιστορία της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στη χερσόνησο του Άθω από την αρχαιότητα ως τα μέσα του 20ου αι.

Στη θεματική περιλαμβάνεται επίσης, ως ένα βαθμό, και η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων μετοχίων. Το συνέδριο είναι το πρώτο που διοργανώνεται ειδικά για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους Άθω ως συνολικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε με ποικίλες επιρροές και είχε μεγάλη ακτινοβολία στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων του νέου κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49), ενώ οι εργασίες των δύο επόμενων ημερών στην Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27).

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=154359

αντιγράφουμε από: Αγιορείτικες Μνήμες