Συναξαριακές Μορφές

Άγιοι Νεομάρτυρες χωρίς επαρκή ημερομηνία ή χρονολογία (2)

28 Απριλίου 2010

Άγιοι Νεομάρτυρες χωρίς επαρκή ημερομηνία ή χρονολογία (2)

Συνέχεια από Μέρος 1

Χότζα Αμίρης 1614

Ήταν Τούρκος στην καταγωγή και υπηρετούσε ως στρατιώτης στα Ιεροσόλυμα. Την περίοδο του Πάσχα έχοντας παρακολουθήσει τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος στους χριστιανικούς ναούς , αρνήθηκε το Ισλάμ και ασπάστηκε την χριστιανική πίστη.

Όταν ανακαλύφθηκε αυτό συνελήφθη από τους ομοπίστους του και βασανίστηκε με φρικτό τρόπο. Τελικά θανατώθηκε στην Ιερουσαλήμ. Το 1614.

Κοσμάς Οσιομάρτυς Αγιαννανίτης

Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1760.

Αναστάσιος ο εξ Αγκύρας 1777

Ο πατέρας του ονομαζόταν Χατζή Γιοβάννης, ο δε άγιος ήταν προσκυνητής και μαρτύρησε στην Άγκυρα για την πίστη στον Χριστό.

Ιωσήφ Οσιομάρτυς ο ζωγράφος 1819

Ο άγιος ήταν ένας ενάρετος μοναχός της Ι. Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, Με την προτροπή του ηγουμένου Στεφάνου συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη τον μοναχό Ευδόκιμο , ο οποίος είχε αρνηθεί τον Χριστό, είχε μετανοήσει και ήθελε με το μαρτύριο να αποπλύνει τον ρύπο της αρνήσεως.

Δυστυχώς όμως ο Ευδόκιμος μπροστά στα βασανιστήρια αρνήθηκε και πάλι τον Χριστό. Κατήγγειλε μάλιστα τον Ιωσήφ ως ηθικό αυτουργό για την αποστασία του από το Κοράνιο.

Συνελήφθη τότε ο άγιος από τους Τούρκους, κλείστηκε σε φυλακή της Κωνσταντινουπόλεως, βασανίστηκε με πολλούς τρόπους και τελικά μένοντας ακλόνητος στην αμώμητη πίστη του Χριστού απαγχονίστηκε το έτος 1819 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο άγιος ήταν αγιογράφος και αυτός ήταν που ζωγράφισε την εικόνα των Αγίων Αρχαγγέλων στο τέμπλο της Ι. Μονής Διονυσίου.

Ο Νεομάρτυς Αθανάσιος ο Λήμνιος

( Από χειρόγραφο κώδικα 608 της Ι. Μονής Παντελεήμονος )

Ο άγιος καταγόταν από τη Λήμνο , ήξερε γράμματα και από θείο ζήλο παρακινούμενος πήγε στο Άγιο Όρος στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας.

Κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλους από το Άγιο Όρος και πουλήθηκε σκλάβος σε κάποιο μουσουλμάνο έμπορο στην Αίγυπτο. Ο αφέντης του του έκανε περιτομή και τον πάντρεψε με μια αιχμάλωτη Χριστιανή. Του έδωσαν το αξίωμα του αγά και ζούσε σε μεγάλη ασέβεια με τη σύζυγό του.

Αλλά ο πανάγαθος Θεός θέλοντας τη μετάνοιά του τι οικονόμησε ; Εμφανίστηκε σ’ αυτόν τρεις φορές σε όνειρο ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος και τον έφερε σε μετάνοια.

Κατόπιν , αφού συμφώνησαν με τη σύζυγό του να επανέλθουν στην εκκλησία και αφού την τακτοποίησε με θεάρεστο τρόπο κάπου , έφυγε και γύρισε πάλι στο Άγιο Όρος. Εκεί εξομολογήθηκε, έζησε με πολλή μετάνοια και άσκηση, μυρώθηκε , επανεντάχθηκε στην Εκκλησία και πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λήμνο, όπου ζούσε με μεγάλη ευσέβεια.

Αναγνωρίστηκε όμως από τους Τούρκους, οι οποίοι του έπλεξαν σκευωρία. Τον έβαλαν σε ένα πλοίο και ενώ έπλεαν στον Ελλήσποντο τον βύθισαν στη θάλασσα και τον έπνιξαν.

Έτσι έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου κατά το έτος 1846

( συνεχίζεται )