Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Άμεση επίθεση σε Ασφαλιστικό και συντάξεις! – Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επισπεύδονται είναι οι εξής:

28 Απριλίου 2010

Άμεση επίθεση σε Ασφαλιστικό και συντάξεις! – Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επισπεύδονται είναι οι εξής:

Tροποποιήσεις επί τα χείρω σχεδιάζει η κυβέρνηση κατόπιν υποδείξεων της Ε. Ε. και του ΔΝΤ
Σε άμεση εφαρμογή πολλών μέτρων γύρω από το Ασφαλιστικό, αλλά και σε τροποποίηση επί τα χείρω όσων εφαρμοστούν αργότερα προχωρεί η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ώρα αυξάνεται η κοινωνική αντίδραση στις μειώσεις μισθών, συντάξεων και στην ανατροπή εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρούν σε γενική απεργία στις 5 Μαΐου.

Με τα τροποποιημένα κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να υπάρξει άμεση εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα, να καταργηθούν οι συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, να μειωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων στο Ταμείο αυτοαπασχολουμένων που αφορούν το πρώην ΤΕΒΕ, ενώ συζητούνται δυσμενέστερες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλα τα Ταμεία.

Σήμερα το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα έχει εκ νέου συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα με τον γενικό γραμματέα κ. Ρ.Σπυρόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποσαφηνισθούν όλες οι αξιώσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις.

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επισπεύδονται είναι οι εξής:

1. Εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα άμεσα, δηλαδή με την ψήφιση και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του σχετικού νόμου. Αποτέλεσμα του μέτρου είναι η αύξηση τουλάχιστον κατά πέντε έτη της παραμονής των γυναικών στην υπηρεσία τους. Αναμένεται να θιγούν 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, καθώς θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 60 με μειωμένη είτε στα 65 με πλήρη σύνταξη. Πλήττονται ιδιαίτερα οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1.1.1983 έως και τις 31.12.1992, των οποίων τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται σημαντικά. Ακόμη, θίγονται: οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας· οι τρίτεκνες, που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας· και οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα, στα 55, με μειωμένη σύνταξη.

 2. Καταργούνται άμεσα οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων και διαζευγμένων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Πρόκειται για συντάξεις που δίνονται σε θυγατέρες αποθανόντων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον είναι άγαμες ή διαζευγμένες. Αυτή τη στιγμή τη σύνταξη έχουν λάβει 7.000 άτομα, ενώ στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμη 15.000 γυναίκες.

3. Η ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, αντί για τον Νοέμβριο, θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2010. Στόχος του μέτρου είναι το ποσό που εισπράττεται να ενισχύει τα οικονομικώς αδύναμα ασφαλιστικά ταμεία. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 2% έως 5%. Ταυτοχρόνως, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για τη μείωση των υψηλών συντάξεων στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι εφέτος περιορίστηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και θα κυμαίνεται από 3% έως 8%.

4. Εφαρμόζεται άμεσα ή το αργότερο την 1.1.2011 η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αφορά τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ. Με τον νέο τρόπο μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της αναπλήρωσης από το 3,5% που είναι σήμερα για κάθε έτος ασφάλισης στο 2%. Το μέτρο υπολογίζεται να οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο στο 10%. Σημειωτέον ότι και τα συγκεκριμένα Ταμεία από το έτος 2018 θα εφαρμόζουν τον γενικό υπολογισμό της σύνταξης που θα περιέχεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αφορά το σύνολο των Ταμείων.

5. Ανάσα για τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων δίνει η τροπολογία που συζητείται στη Βουλή, με την οποία εντάσσονται πλέον στον ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000

κατοίκων, οι οποίοι έως τώρα ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επαγγελματίες που δηλώνουν έδρα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και έχουν αρτοποιείο, καφενείο, εστιατόριο, κουρείο, ζαχαροπλαστείο, οπωροπωλείο, κρεοπωλείο, παντοπωλείο, περίπτερο, καθαριστήριο, ραφείο, ταβέρνα, υποδηματοποιείο, τουριστικά- ψιλικά είδη, κηροπλαστείο, πρακτορείο ΟΠΑΠ κτλ. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για 40.000 έως 60.000 επαγγελματίες, οι οποίοι πλέον θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και θα δώσουν σοβαρή ώθηση στα ήδη προβληματικά οικονομικά του συγκεκριμένου Ταμείου.

Το 60% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ παίρνει σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ, ενώ λιγότεροι από το 10% των ασφαλισμένων λαμβάνουν σύνταξη που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ είναι τα 66 χρόνια, όταν ο μέσος όρος σε ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα είναι τα 60 χρόνια.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) εν όψει των αλλαγών στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων.

Πηγή: TO BHMA