Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

“Είναι στο χέρι σου!”- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών

28 Απριλίου 2010

“Είναι στο χέρι σου!”- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών

Μοιραστείτε το!!!

“Είναι στο χέρι σου!” Με αυτό το κεντρικό σύνθημα διοργανώνονται φέτος εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών στη Θεσσαλονίκη στις 29 και 30 Απριλίου 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνηγόρου του Παιδιού.

Στις εκδηλώσεις, που διοργανώνει το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά και τον Συνήγορο του Παιδιού, περιλαμβάνονται: εικαστικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης, θεατρικά δρώμενα, έκθεση αφισών, εργαστήριο βιωματικής εμπειρίας για μαθητές, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία σε μια κοινωνία χωρίς βία».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας, με την οποία προτείνεται την 30η Απριλίου οι δύο τελευταίες διδακτικές ώρες να αφιερωθούν σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις με το θέμα αυτό.

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η σωματική τιμωρία είναι μια επιθετική πράξη που επιφέρει πόνο ή βλάβη στο σώμα του παιδιού και η οποία επιβάλλεται ως ποινή για κάποια πράξη ή για συμπεριφορά του. Με μορφές που ποικίλλουν, από το χαστούκι μέχρι τον ξυλοδαρμό, εισάγει το παιδί στον κόσμο της βίας.

Προστίθεται δε ότι «στη χώρα μας η χρήση βίας ως μέσο σωφρονισμού ή διαπαιδαγώγησης απαγορεύεται όχι μόνο στον εκπαιδευτικό αλλά και στο γονέα βάσει πρόσφατου άρθρου του Α.Κ. (αρ. 4 ν3500/06). Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό τους καταφεύγουν στο μέσο αυτό προκειμένου να «συνετίσουν» τα παιδιά τους».

Τονίζεται δε ότι «η σωματική τιμωρία παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά έρχεται και σε αντίθεση με τις σύγχρονες Παιδαγωγικές Επιστήμες». Επίσης, «προσβάλλει την προσωπικότητα του παιδιού, τραυματίζει τον ψυχισμό του, βλάπτει την ψυχική του αλλά και τη σωματική του υγεία, καταρρακώνει την αυτοπεποίθησή του, το εξοικειώνει με τη χρήση βίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ