Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Ναός του Αγ. Αθανασίου Πατελάρου στην Αξό Κρήτης

1 Μαΐου 2010

Ο Ναός του Αγ. Αθανασίου Πατελάρου στην Αξό Κρήτης

Ι. Ναός Αγίου Αθανασίου Πατελάρου στην Αξό Κρήτης

Η νεότερη εκκλησία της Αξού, του Αγίου Αθανασίου Πατελάρου, του Αξικού, εγκαινιάσθηκε στις 21 Αυγούστου 2008, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, σε μία επίσημη τελετή με την παρουσία της ηγεσίας της Εκκλησίας της Κρήτης, πολλών κληρικών, εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κρήτης, όλων των Αξικών και πλήθους κόσμου απ’ όλη την περιοχή.

Στις 21 Αυγούστου 1993, η Αξός ως γενέτειρα του Αγίου Αθανασίου υποδέχθηκε μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του το οποίο έφερε από το Χάρκοβο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος (τότε επίσκοπος Κυρήνης). Από τότε η μνήμη του Αγίου Αθανασίου Πατελάρου εορτάζεται την 21η Αυγούστου κάθε έτους.

Το 1995, ολιγομελής αντιπροσωπεία της εκκλησίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη (τότε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ατάλης-Μπαλί) κ.κ. Ανθιμο, και τους Αξικούς : Παππά Γιώργη Κουτάντο, Παππά Μιχάλη Καμαρίτη, Στέλιο Κ. Κουτάντο (Πρόεδρο κοινότητας Αξού), Γιάννη Β. Δαφέρμο και Γιάννη Δ. Παπαδάκη (πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Αξού) επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Loubni και την πόλη του Χάρκοβο.

Ο Μητροπολίτης Χαρκόβου κ.κ. Νικόδημος, παρέδωσε στην αντιπροσωπεία , μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου και αρχιερατική στολή του Αγίου, τα οποία μεταφέρθηκαν στην γενέτειρα του και φυλάσσονται από 21 Αυγούστου 2008 στον ομώνυμο Ναό του Αγίου στην Αξό.

Ο θεμέλιος λίθος του Ναού τέθηκε την 21η Αυγούστου 2008 και οι εργασίες ανεγέρσεως του άρχισαν τον Μάρτιο του 2003.

Με τις συγκλονιστικές προσπάθειες και τη βοήθεια όλων των Αξικών και την καθοδήγηση του χωριανού μας Παππά Δαυϊδ Μιγαδάκη, ο Ναός του Αγίου Αθανασίου αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 21 Αυγούστου 2008.

Τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» σε ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τα λείψανα του Αγίου εκλάπησαν μετά από τη διάρρηξη του ναού τον Φεβρουάριο του 2010 και καταβάλλονται προσπάθειες για την ανεύρεση τους. Οι ιερόσυλοι παραβίασαν την κλειδωμένη πόρτα, πήραν εκατό ευρώ από το παγκάρι και στη συνέχεια άρπαξαν την λειψανοθήκη που είχε μέρος του ιερού λειψάνου του Αγίου Αθανασίου και εξαφανίστηκαν.